Nevoia esentiala de a ne dezvolta echipele


Leadership

28-02-2019
Like 448

O echipă NU reprezintă un grup de oameni care lucrează împreună, ci reprezintă un grup de oameni care au încredere unii într-alții.

Deseori, în organizații, managerii și angajații consideră că sunt o echipă doar pentru că își desfășoară activitatea într-un spațiu comun, vizând niște rezultate comune, și pentru că (unii) se cunosc de multă vreme (ani de zile).

Eu folosesc un instrument fabulos de Evaluare și Dezvoltare a echipei – Atitudine, Motivație, Comunicare & Conectare, Viziune, Eficiență & Eficacitate. Se numește Leadership Game (în 3 variante: una dedicată științei de a Influența și de a Conduce cu succes, a doua dedicată Comunicării și a treia pentru Vânzări) și este creat de John Maxwell Team.

 

Ce se întâmplă de cele mai multe ori

într-o sesiune de 3 ore de Leadership Game?

Ies la iveală blocaje de comunicare surprinzătoare, frustrări personale și păreri neascultate în timp, care escaladează și care duc la o retenție slabă de personal și la rezultate doar bune, nu excelente. O condiție de bază pentru ca omul să se implice total și să performeze peste așteptări este ceea ce neuro-științele numesc “starea-soluție”. Pune-l pe om în starea cea mai potrivită – mental și emoțional - pentru a face ce are de făcut și te va surprinde plăcut chiar și atunci când nu știe exact cum să facă ce are de făcut.

Oameni care lucrează de ani de zile împreună constată nu doar că vechimea și experiența sunt aspecte foarte diferite, ci că experiența presupune evaluare, îmbunătățire continuă și sporirea încrederii prin primirea de încredere.

* Managerii realizează că până și cei mai introvertiți dintre membrii echipei au idei extraordinare și pot da peste cap o mulțime de tipare de gândire și de acțiune învechite în cadrul organizației.

* Se recrează modele de interacțiune – între membrii aceleiași echipe, între departamente, între companie și clienți/colaboratori/furnizori.

* CREȘTE ÎNCREDEREA reciprocă, aspect pe care participanții îl afirmă, nu o dată, cu lacrimi în ochi, provocându-se la o îmbunătățire pragmatică, cu planificări concrete, a procesului de lucru.

Și multe altele, pentru că acest joc se mulează perfect pe nevoile organizației, pe nevoile echipei.

Totul începe și se termină cu capacitatea acelor oameni de a comunica și de a se conecta între ei. În studiul Gallup, coordonat de Tom Rath și redat în cartea sa "Prieteni esențiali", autorii au descoperit că o persoană care are, la locul de muncă, un așa-numit "cel mai bun prieten" este de 7 ori și ceva mai eficace și mai eficientă decât o persoană care vine la serviciu doar pentru că trebuie, neavând decât colegi, nu și prieteni.

 

Capacitatea sporită de Comunicare & Conectare

cu ceilalți presupune anularea neîncrederii la tot pasul, presupune o inteligență colectivă superioară, creativitate și asumarea riscurilor. Are, de asemenea, loc o accelerare a procesului de învățare. Pentru că se stimulează activitatea specifică a cortexului prefrontal în dauna activării “pilotului automat” – creierul reptilian, responsabil cu mecanismele de autoapărare, de supraviețuire, de “nu e vina mea, nu e treaba mea, nu mă interesează”.

Când oamenii au încredere unii într-alții, se susțin reciproc în activitățile zilnice, renunță să se învinovățească pentru nereușite, se ajută în repararea unor greșli și se comportă ca și când locul de muncă ar fi măcar un pic și afacerea lor, nu doar o organizație în care sunt angajați.

În videoul foarte scurt atașat putem vedea simplu ce înseamnă o echipă: totul curge mai bine, oamenii sunt focusați pe drumul comun, nu pe demonstrațiile individuale.

Hai Sus! Academia de Bine te susține! Sunt Cătălin Stoica, trainer, coach, profiler din echipa lui John Maxwell, și dacă tu consideri că te mai pot ajuta la îmbunătățirea vieții, activității tale – comunicare eficientă, relaționare intenționată, influență pozitivă și puternică asupra oamenilor în vederea atingerii obiectivelor, cu motivație, disciplină și responsabilitate, dă-mi un semn, căci tare m-aș mai bucura să pot face ceva în plus pentru tine! Coaching, Training, Mentoring sau Profiling, individual ori pentru grupuri de oameni mici sau mari. catalin@catalinstoica.org 



Taguri:
[leadership]   [leadership game]   [academia de bine]   [hai sus]   [echipa]   [dezvoltarea afacerii]   [management eficient]   [incredere]   [gallup]   [comunicare]   [eficienta]   [instrument de evaluare]   [atitudine]