Tristetea, o resursa sau un blocaj. Ce vrei sa fie?


Inteligenta Emotionala

12-02-2016
Like 398

Dacă observi că tristețea îți devine un hobby, caută să înlocuiești cu ceva, cu mișcare, cu oameni, cu activități nemaifăcute, cu scoateri simple, cotidiene din zona de confort, chiar dacă nu-ți vine să crezi că astea toate îți pot schimba viața prea ușor.

Tristețea este una dintre emoțiile primare umane. În anumite momente, ea ajută în mod real. Te retrage în colțișorul tău de putere, te pune pe gânduri, creează disponibilitate pentru introspecție, pentru sinceritate, pentru întrebări și răspunsuri "deranjante" la adresa propriei persoane. Tristețea te limpezește interior, îți provoacă dorul de liniște, iar dorul ăsta te aduce în postura de a și obține liniștea. Apoi, oprește-te aici! Nu lăsa tristețea să devină hobby, obicei, ocupația ta principală, la nesfârșit, oriunde te-ai afla.

Indiferent cât de tare crezi că din cauza altora ești tu trist, resursele pentru o stare diferită și mai bună nu stau la ceilalți. Nimeni nu e dator să-ți anuleze ție tristețea. Tu, DA, ești dator față de tine să renunți la statutul atât de plăcut de victimă și să faci ceva. Tristețea nu poate persista dacă ai cu adevărat activitate constantă, activitate în spiritul pasiunilor tale vechi sau noi. Pur și simplu, nu poate. Pentru că orice activitate cere atenție, concentrare pe proces și pe obiectiv, iar tristețea se pierde, rămâne în urmă. Problema e că omul își amintește la un moment dat de tristețea sa și renunță la diversele activități, părându-i-se nu știu cum să piardă tristețea aia. De ce? Pentru că s-a atașat de ea, i se pare prea valoroasă, a observat marele beneficiu al tristeții: atenția din partea celorlalți: "săracul!... mi-e milă de tine... te-aș ajuta dac-aș putea... ce nasol că ți se întâmplă asta... da, trebuie să-ți fie foarte greu... poți să te plângi la mine în fiecare zi, că eu te înțeleg." Și astfel, lucrurile merg din rău în mai rău.

CAUTĂ-I pe oamenii care spun: "îmi pare rău de ce ți s-a întâmplat, dar gata, hai sus, te ajut să-ți revii, vino cu mine!" Fă niște lucruri noi, la care nu te pricepi, de care n-ai chef, dar care-ți vor cere preocupare tot mai multă. Fă niște lucruri foarte plăcute de care uitaseși, poate. Fă ceva ce dă prilejul secreției interne de hormoni așa numiți ai fericirii: endorfine, dopamină, oxitocină, serotonină. Medical, natural, ăsta e cursul firesc al lucrurilor: întâi devii un pic fericit și abia apoi, glandele interne contribuie la creșterea stării de bine. Invers nu merge. Sunt legi bio-chimice clare și extraordinare. Pune-le în aplicare!

Ești singurul expert în viața ta! Dacă tu nu te implici în propria schimbare de stare, nimeni nu poate face asta în locul tău, oricât de mult și-ar dori ori ți-ai dori. Vrem să schimbăm lumea? Ok, să începem pe bune cu noi înșine. Hai Sus!



Taguri:
[academia de bine]   [tristetea emotie primara]   [inteligenta emotionala]   [hobby]   [oameni]   [hai sus]   [schimbare]   [hormoni]   [serotonina]