The Way. Niciodata nu terminam de invatat


Filme despre Tine

02-04-2016
Like 368

Nu e deloc un film cu pretenții de festival. E doar o lecție de viață, e inspirație. Poate ai auzit de El Camino, poate cel mai popular pelerinaj creștin din Europa, către Santiago de Compostela (Spania).

Un american - Tom, un olandez - Joost, o canadiancă – Sarah și un irlandez - Jack se cunosc de-a lungul celor 800 de kilometri de mers pe jos. Tom, medic oftalmolog, a ajuns aici în ideea de a-și aduce acasă, în California, fiul tocmai decedat într-un accident, în prima zi a călătoriei personale pe El Camino. Doctorul disprețuia în mod deschis ideea unor astfel de pierderi de timp prin lume. Dar, în loc să-l ia acasă pe fiu, ceva îl determină să facă pelerinajul în locul tânărului.

Daniel: Nu pot învăța despre lume stând în școli.

Tatăl: Dar nu ești în orice școală; e Berkeley.

Daniel: Tu când ai făcut efortul de a ieși departe, în lume, să trăiești experiențe pe care nu le-ai mai trăit? Trebuie să văd lumea cu ochii mei, tată. Chiar trebuie.

Fiecare pelerin, venit din orice colț al planetei, pornește la drum cu un gând, cu o dorință, cu niște așteptări. Se așteaptă la o minune. Iar minunea nu întârzie niciodată să apară; doar că minunea nu arată întotdeauna așa cum ai vrea tu, ci așa cum ai avea nevoie.

Joost: Am încercat și eu odată să mă las de fumat. Bunica mea, care a fumat și a băut toată viața, a trăit 103 ani. Deci, ce înseamnă asta?

Sarah, fumătoare: Când încercăm să scăpăm de un viciu, găsim mereu o scuză cu vreo rudă din strămoși ca să n-o facem.

Tom e un introvertit. Drama pierderii fiului îl transformă într-un nesociabil. Face această călătorie în locul lui Daniel, neștiind ce s-ar putea întâmpla, neașteptându-se la ceva anume precum ceilalți.

Sarah: Ce faci tu, Tom, în viața de zi cu zi, când nu ești pe drumul ăsta lung spre Santiago?

Tom: Sunt medic.

Sarah: Ce fel de medic?

Tom: Oftalmolog.

Sarah: A, deci ajuți oamenii să vadă lumea mai bine?

Tom: Da, se poate spune și așa.

Coloana sonoră e una deosebită. Coldplay, Alanis Morissette, James Taylor...

Și dacă n-aș mai înghiți ceea ce mi-a ajuns deja? Și dacă nu te-aș mai învinovăți pentru toate? Și dacă n-aș mai alerga după iluzii deșarte? Și dacă n-aș mai căuta mărire cu orice preț? Și dacă aș rezolva problemele pe rând, nu pe toate odată? Și dacă ai plânge odată din toată inima? Și dacă aș simți bucuria de a ierta tot? Și dacă m-aș bucura de prezent? Și dacă moartea nu e sfârșitul? Îți mulțumesc, frică! Îți mulțumesc, dezamăgire! Îți mulțumesc, slăbiciune! Îți mulțumesc, consecință! Îți mulțumesc, nimic! Îți mulțumec, claritate! Îți mulțumesc, liniște! Când am lăsat totul în urmă, am primit mai mult bine decât puteam duce. Un mix din versurile lui Alanis Morissette

Fiecare om înțelege și trăiește în felul său o astfel de călătorie. Cine o ia în râs n-o înțelege deloc. E o acolo o lecție pentru oricare dintre noi.

Tom: Fiind de-aici, din părțile locului, ați fost vreodată pe El Camino, doamnă?

Doamna: Niciodată. Când eram tânără, eram prea ocupată cu altele. Acum, la bătrânețe, sunt prea obosită.

Așa e în viață: ne dăm de multe ori voie să ratăm lucruri importante din motive „obiective”.

„The Way” e un film făcut de Emilio Estevez – scenariu și regie. A scris rolul principal pentru tatăl său – Martin Sheen. Fiul lui Estevez și-a cunoscut viitoarea soție pe El Camino. În film, Sheen și Estevez joacă rolul tatălui și al fiului.

S-a întâmplat ca maică-mea să vadă filmul ăsta odată cu mine. La 62 de ani, zice: „În astea două ore chiar m-am simțit în pelerinaj cu cei patru. Aș vrea și eu să fac această călătorie, ce spui?”

Ce să spun? Eu îmi doresc de mult să merg pe El Camino. Și voi merge.



Taguri:
[filme bune]   [film psihologic]   [the way 2011 recenzie]   [trailer the way 2011]   [martin sheen]   [pelerinaj el camino]   [santiago de compostela]