Principiile sustinatoare ale vietii tale


Dezvoltare Personala, Inteligenta Emotionala

09-06-2016
Like 449

Vrei să știi care sunt presupozițiile coaching-ului, dându-li-se valoare de adevăruri absolute, și pe care le recomand cu toată încrederea și vieții tale? Ok, fii atent! Înainte de a emite o judecată critică, întreabă-te doar cum ar fi să fie chiar așa? Cum ar fi să pornești totul în viață de la aceste principii de bază? Ce ai avea de pierdut dacă ai construi ghidându-te după aceste reguli?

Trainingul este foarte util, foarte eficient, dar pe termen scurt; are nevoie de repetitivitate. Programele unde, însă, apare și elementul de coaching potențează în mod extraordinar capacitatea de creștere personală și profesională a participantului (participanților), transformându-l încet și sigur în omul care se poate automotiva și autoresponsabiliza. Nivelul de autocunoaștere crește și, într-un fel greu de explicat fără experimentarea concretă, generează emotii/valori noi, care creează credinte și convingeri noi, ce duc la noi comportamente cu noi rezultate.

Așadar, 9 presupoziții ca 9 legi de viață. Caută să le conștientizezi profund și să vezi ce poți obține pornind de la acest tip de perspectivă:

1.Nu există eșec; există doar feedback, doar provocare spre învătare. Eșecul este numai o concepție privind rezultatele pe termen scurt. Clientul în coaching / omul în viață nu eșuează niciodată.

2.Dacă vrei să întelegi, actionează! Orice actiune e mai bună decât inactiunea.

Acțiunea este răspunsul. Învățarea se află în acțiune și nimic altceva nu poate genera mai bine și mai repede o schimbare dorită decât acțiunea.

3.Detinem deja toate resursele de care avem nevoie sau ni le putem crea oricând.

Nu există oameni lipsiți de resurse, ci doar stări de spirit infertile, limitatoare, nepotrivite performanței personale. În modul cel mai realist, înțelepciunea cea mai profundă a omului abia așteaptă să fie descoperită. Nici măcar nu știi câte poți să știi fără să știi că știi.

4.În spatele oricărui comportament există o intentie, iar Intentia fixează Atentia.

Acțiunile nu sunt întreprinse în mod haotic. Da, pot fi realizate conștient sau, de foarte multe ori, inconștient/neconștientizat. Întotdeauna, omul caută să obțină ceva, chiar dacă uneori nu îi este clar ce anume.

5.A avea o optiune e mai bine decât a nu avea niciuna. Omul nu va sta pe gânduri atunci când va putea face o alegere conformă cu sistemul său de valori și de convingeri. Important este să și le cunoască foarte bine.

6.Fă tot ce poti tu mai bine în acest moment! Indiferent care-ți vor fi acum rezultatele, pe viitor vei obține, probabil, ceva mai bun, vei înțelege ce e de schimbat, vei constata că este sau nu este ceea ce ți se potrivește. Dar fă!

Pentru a îmbunătăți niște rezultate, e nevoie ca mai întâi să ai niște rezultate, să ai ce îmbunătăți.

7.Ești creatorul propriei realităti.

Oamenii operează ca și cum hărțile lor mentale reprezintă realitatea, reprezintă adevărul pe care-l au toți ceilalți sau pe care-l are măcar propria sa comunitate, echipă, familie. Aceste hărți, însă, le poate limita potențialul mai mult decât ar face-o orice constrângere reală din lumea exterioară.

Ceea ce-ți spui de suficiente ori ajunge să devină un adevăr pentru tine. Acest adevăr îți va transmite că așa gândește sau așa ar trebui să gândească toată lumea. Vrei, nu vrei să accepți, adevărul Tău este numai adevărul tău; nimeni nu vede lucrurile 100% ca tine în nicio împrejurare concretă, oricât de apropiați ați fi.

8.Coaching-ul este un parteneriat sinergic, pe picior de egalitate.

Dacă te gândești că unu și cu unu fac doar doi, se întâmplă doar pentru că ai uitat puterea lui „și” – puterea conexiunii. Conectarea cu tine și conectarea cu ceilalți operează cu înmulțirea (resurselor) chiar și atunci când nu intenționăm decât o adunare.

9.Omul în viată sau clientul în coaching detine toate răspunsurile. Coach-ul este responsabil doar cu întrebările, cu tehnicile subtile de deblocare, de stimulare, de recreare a realității dorite. În coaching, între cei doi sau mai mulți implicați există un raport de parteneriat.



Taguri:
[academia de bine]   [coaching jmt bucuresti]   [coach catalin stoica]   [hai sus]   [leadership coaching]   [clienti]   [convingeri]