Leadership
Compania de consultanță și cercetare Gallup a făcut, timp de aproape 25 de ani, un studiu care a inclus peste 100.000 de manageri și peste 6 milioane de angajați din 66 de țări, pentru a descoperi cât mai exact care sunt acele lucruri care pot duce în mod concret la succesul unei afaceri. Au ajuns la concluzia că sunt 12 aspecte determinante în ascensiunea sau în căderea unui business. Dincolo de abilitățile tehnice foarte necesare (competența profesională), psihologia spune că abilitățile emoționale sunt predictori de performanță net superiori. De ce? Pentru că oamenii nu părăsesc companii, branduri, proiecte; oamenii părăsesc oameni. E simplu și complicat în același timp.
"Un lider conduce oameni și manageriază lucruri - bugete, programe, situații. Repet: manageriază lucruri. Managerul-lider îi inspiră pe oameni, îi motivează, îi energizează, prin crearea unui mediu unde ei pot avea succes." Jim Bagnola
Iată care sunt
acele 12 lucruri din mintea oricărui angajat, aspecte care pot ajuta enorm o afacere dacă managerul ține cont de ele:
*Concentrează-te asupra mea - dă-mi atenție, arată-mi că mă observi, că exist, nu doar din când în când sau numai atunci când am rezultate notabile;
*Echipează-mă - oferă-mi dotările de care am nevoie, pune-mi la dispoziție necesarul pentru ca eu să dau rezultatele așteptate. Peste 93% dintre angajați pornesc de la dorința de a-și face bine treaba la locul de muncă.
*Cunoaște-mă - creează o relație cu mine, nu mă considera doar un roboțel angajat să facă ceva și-atât. Să-ți pese de mine. Cum înțeleg eu asta? Prin întrebări, prin investiția ta de încredere, prin manifestarea explicită a încrederii tale în mine.
*Ajută-mă să găsesc valoare personală - să simt că e mult mai mult decât un job pentru mine, pentru viața mea.
*Ajută-mă să cresc, să mă dezvolt, chiar dacă nici eu, nici tu nu știm unde voi fi peste 5-10 ani. Măcar inconștient, apreciez mai mult un loc de muncă unde sunt încurajat să devin mai bun, decât unul în care primesc ceva bani în plus, dar simt că mă plafonez.
*Ascultă-mă - invită-mă să-mi spun părerea, arată-mi că mă asculți, nu că abia aștepți să-mi dai o replică și să mă pui la respect dacă nu-ți pare bună părerea mea.
*Spune-mi de ce nu vei folosi ideea dată de mine. Face parte din legea feedback-ului. Facem sau nu facem asta PENTRU CĂ. Psihologia persuasiunii spune că simpla introducere a lui "pentru că" într-un feedback poate schimba rezultatul comunicării.
*Ajută-mă să văd importanța rolului meu în companie/organizație - fă-mă să mă simt apreciat.
*Fă-mă să mă simt mândru că sunt parte din această echipă, că locul meu e aici și nu în altă parte. "Nimeni nu e de neînlocuit" e o afirmație care conduce întotdeauna la dezamăgire, la scăderea abilităților emoționale.
*Ajută-mă să construim o relație bazată pe încredere reciprocă. Mă poți considera egalul tău ca om? Crezi că te pot învăța și eu ceva pe tine, managerul, oricât de mărunt ar fi acel lucru?
*Ajută-mă să-mi văd regulat propriile contribuții. Nu-ți spune că eu știu deja cât sunt de apreciat, nu presupune că nu am nevoie să-mi fie evidențiate munca, valoarea și rezultatele.
*Motivează-mă să fac mai mult. Orice om are un tipar motivațional propriu, se mobilizează în felul său. În funcție de profilul meu de personalitate, motivează-mă așa cum ar fi cel mai potrivit în cazul meu.
Un bun manager respectă permanent aceste 12 reguli, evaluează și se autoevaluează, pune întrebări NEinsinuante, culege informații în mod anonim, astfel încât angajații să nu se teamă să răspundă sincer.
Uneori, managerii nu ştiu care le e locul sau capacitatea de a conduce, iar investiția continuă de timp și energie în echipele lor le pare exagerată și inutilă, în timp ce angajaţii nu află dacă munca lor este una bună sau rea. Până când se întâmplă ceva şi atunci e prea târziu. Lipsa comunicării optime. Nu perfecte, ci optime. Este esențial felul în care știm să dăm și să primim feedback, felul în care relaționăm în mod intenționat. A relaționa intenționat înseamnă să fii mereu cel care face primul pas: salută primul, mulțumește primul, încurajează primul, iartă primul, îl caută primul pe celălalt, îndrăznește primul...
Toate astea se învață, se exersează în fiecare zi. E coaching. E disponibilitatea spre o dezvoltare de calitate: personală, profesională, antreprenorială, financiară. Dacă tu crezi că te pot ajuta într-un fel să îmbunătățești munca și rezultatele propriei echipe, propriei afaceri, aștept cu drag un semn. Mă voi implica 100% să obții ceea ce ai nevoie, pentru că rezultatele tale sunt rezultatele mele. Te asigur că vom avea o experiență unică de colaborare, oricâte experiențe grozave ai/ați avut până acum!
Sunt Cătălin Stoica, Hai Sus! Academia de Bine te susține!
0723216935