Awake. Treaz si in somn. Dar care-i somnul?


Filme despre Tine

16-05-2015
Like 343

Un serial din 2012, cu un singur sezon. Dar, dată fiind ideea pe care se bazează, nici nu mai putea continua fără să devină absurd. 13 episoade sunt de ajuns.

Un polițist din Los Angeles, Michael Britten, are parte de un accident de mașină împreună cu întreaga sa familie – soție (Hannah) și fiu (Rex). Omul scapă, dar, când își revine, află că Rex a murit în accident. Durere mare, viață dată peste cap, întoarcere la locul de muncă. Seara, adoarme lângă soție și se trezește în compania fiului. Soția… a murit în accident.

E paranoia, e psihoza omului care nu-și mai revine din trauma suferită? E subconștientul care se chinuie să-l readucă pe linia de plutire, dezvăluindu-i, pas cu pas, cum s-au întâmplat lucrurile? Sau sunt două vieți paralele, la fel de reale, la fel de supuse legilor fizicii și ale logicii?

Vizitează constant câte un psihiatru în fiecare realitate.

Michael Britten: Sunt treaz lânga sotia mea. Închid ochii, adorm si, când ma trezesc din nou, sunt cu fiul meu. Apoi, totul se întâmpla în sens invers. Încep sa lucrez la un caz aici, apoi, brusc, ma trezesc lucrând la un altul acolo, în vis. Sau în cealalta realitate. Dar care e visul si care e realitatea? Pentru mine, totul este, de fiecare data, foarte real. Situatiile sunt diferite, dar la fel de plauzibile.

Dr. Evans, psihiatru: Te asigur, domnule Britten: acesta nu este un vis. E realitatea suta la suta.

Britten: Asa spune si doctor Lee, celalalt psihiatru.

Dacă reușești să nu te implici prea tare în acțiunea filmului, să rămâi detașat de ceea ce-ți spune Britten că se întâmplă cu el, nu poți decât să dai dreptate psihiatrilor. Amândurora. Polițistul se chinuie; halucinează; construiește realități, astfel încât să nu piardă pe niciunul dintre cei doi membri ai familiei. Atunci când începe să se trezească zilnic în aceeași realitate, nu-i place, cere ajutor pentru a se trezi din nou alternativ.

Britten: Doar faptul ca am o perspectiva diferita, nu cred ca este ceva rau. Poate pentru ca vad lucrurile diferit, pot sti ce întrebari sa pun, pe ce raspunsuri sa ma concentrez.

Dar… rezolvă permanent cazuri în baza unor detalii, unor descoperiri făcute în realitatea din „vis”. Când într-o parte, când într-alta. Nu mai spune nimănui că anumite personaje i-au devenit cunoscute în „vis” și nici de unde a aflat lucruri imposibil de aflat. La un moment dat, ca spectator, începi să pierzi firul alternanței. Pentru a ști imediat în care realitate s-a trezit, Britten și-a pus la mâna dreaptă o brățară. Roșie în realitatea în care trăiește soția, verde în cea în care a rămas cu fiul. Deschide ochii și privește imediat la mâna dreaptă.

Bineînțeles că lumea se străduiește să-l scoată din „nebunia” lui. Colegii se tot întreabă de unde știe uneori ceea ce știe. Psihiatrii păstrează confidențialitatea poveștilor lui. Aspectul ăsta e ceva deloc realist. Închipuie-ți că, în orașul tău, un polițist face arestări lipsite de logică, în baza unor informații absurde la prima vedere, fără să explice nimic nimănui.

Nu mai gaseam placere în nimic. Nu e vorba ca cei din jur nu au vrut sa ma ajute. Însa când se întâmpla asa ceva, nu stii cum sa-i lasi sa te ajute.

Mie mi-a plăcut foarte tare subiectul, mi-a plăcut Jason Isaacs, carismatic (în rolul detectivului Britten), mi-a plăcut plimbarea acelorași personaje prin vieți paralele, în situații identice sau foarte diferite. Dar finalul… putea fi mult mai bine scris, din punctul meu de vedere. Oricum, ți-l recomand, e interesant, te împinge să te întrebi: oare pe tine cu ce ai vrea să te ajute propriul subconștient dacă ar putea-o face? Și poate, ai încredere că poate face minuni pentru tine.

Din punct de vedere psihanalitic, interpretarea viselor se bazeaza pe ideea ca nu exista coincidente. Subconstientul tau asambleaza un anumit set de emotii si amintiri; și le uneste pentru a crea o poveste.



Taguri:
[psihiatrie]   [recenzie awake]   [serial bun]   [subconstient]   [vieti paralele]