Catelus cu parul cret


Dezvoltare Personala

03-09-2017
Like 2736

Folclorul românesc e unul bogat, variat și drag nouă pentru că e creat de ai noștri, nu?

Folclorul ne susține cultural, ne dă un sentiment de bucurie și apartenență, dar, parte din el, ne mai și blochează, ne limitează, ne imprimă convingeri nepotrivite pentru secolul 21. Folclorul are o foarte mare importanță în programarea mentală a oamenilor care se nasc și cresc în acest spațiu social-geografic. E vorba de cultura populară care setează profund, în mod nonconștient, niște lucruri, iar apoi, de-a lungul vieții, ne întrebăm de ce ni se tot întâmplă aia sau ailaltă, de ce ne doare atât, de ce mereu noi, românii…? Nu, nu suntem deloc mai proști sau mai răi decât alții. Deloc! E nevoie doar să dăm restart unei culturi populare pe alocuri dăunătoare.

Care e prima poezie pe care o învață, cu drag și mare succes la public, aproape orice românaș în viața lui? Smile

„Cățeluș cu părul creț… FURĂ rața din coteț.” Și lumea râde, îl aplaudă pe copil când recită, iar copilul, mândru, înțelege că mesajul e foarte ok, îi dă înainte. El încă nu știe ce-i aia furăciune. Apoi, i se tot spune că nu e bine să fure. Dar lumea îl încurajează să recite în continuare poezia-minune. „Și ce dacă fură câteodată?! Nu vezi că lumea râde? Înseamnă că poți fura și în mod simpatic, avem și situații în care treaba asta e permisă.” Într-o așa direcție gândește o minte de copil mic, o poate confirma orice psiholog.

„Și se jură că nu fură…” După ce că fură, cățelușul mai și minte că n-o face. „Deci, iată, își spune copilul, există și momente când e bine să minți.”

„…Și l-am prins cu rața-n gură” În concluzie, mai e și fraier cățelușul ăsta hoț și mincinos. „Ia, mami, ia mai spune tu o dată poezia și lu’ nenea, că nenea de-abia a venit și nu te-a auzit!” intervine mama super amuzată și încântată de cât de multe a reușit să învețe „ăsta micu” în ultimele zile. Și-l mai aplaudă cineva, pentru a suta oară… Smile

Din păcate, așa arată, pe alocuri, educația social-familială tradițională la români. Când vom schimba ceva începând de acolo, de la cea mai fragedă vârstă a copiilor noștri, când vom înțelege că o astfel de poezioară creează programe fantastic de distructive în mintea, ca un burete care absoarbe tot ce înseamnă informații și sugestii, a unui omuleț de câțiva anișori, se va simți schimbarea în bine la nivelul întregii societăți. În timp, nu dintr-o dată.

Programarea aceasta neuro-lingvistică poate duce omul în sus în viața lui, din toate punctele de vedere, sau îl limitează fără ca măcar el să-și dea vreodată seama. Pentru că, de regulă, atunci când greșește, cel care o face este ultimul care observă.

În urma unor studii făcute pe mai multe națiuni europene, a reieșit că nimeni nu mai pornește în viață cu astfel de mici învățături „inocente”… Poate părea o exagerare, dar psihanaliștii, psiho-sociologii spun că nu e. Să nu mai vorbim de basmele populare pe care copilul le aude ulterior…

Dacă vrei să vezi și un video pe acest subiect, cu tot cu cățeluș Smile și mai multe detalii, mai complet dezbătut, dă un click aici. Sau uită-te mai jos, căci îți va părea foarte interesant! Dacă ți-a plăcut, nu ezita să dai un Like și un Share. Mulțumesc!

Hai Sus! Academia de Bine te susține! Sunt Cătălin Stoica, trainer, coach, speaker din echipa lui John Maxwell, și dacă tu consideri că te mai pot ajuta la îmbunătățirea vieții tale – comunicare eficientă, relaționare intenționată, influență pozitivă și puternică asupra oamenilor în vederea atingerii obiectivelor, cu motivație, disciplină și responsabilitate, dă-mi un semn, căci tare m-aș mai bucura să pot face ceva în plus pentru tine! Coaching, Training, Mentoring sau Speaking, individual ori pentru grupuri de oameni oricât de mari. catalin@catalinstoica.org

 



Taguri:
[catelus cu parul cret]   [folclorul romanesc]   [hai sus]   [academia de bine]   [nlp]   [programare neuro lingvistica]   [poezie]   [jmt romania]   [john maxwell team]   [coaching]   [training]   [limbaje de influentare]