Filme despre Tine
Un serial făcut după romanul cu același nume, scris de canadianul Robert J. Sawyer. 22 de episoade, un singur sezon. Extrem de creativ autorul ideii! Deși pare treabă SF, subiectul se bazează pe multă informație din fizica cuantică și ar putea deveni real în orice clipă, mai devreme sau mai târziu. Mai degrabă mai devreme, decât mai târziu. :)
Naratorul: Am trait negândindu-ne niciodata ca viitorul, daca l-am sti dinainte, ne va îngreuna viata. Adevarul este ca… devine infinit mai dificil când stii ce te asteapta.
M-a prins din start. Mi-a luat doar ceva timp până ce m-am obișnuit cu Ralph Fiennes în rolul principal (Mark Benford, agent FBI). E genul de actor care știe un singur rol, indiferent în ce film joacă: încruntat chiar și atunci când zâmbește, privindu-te mereu în ochi pe sub sprâncene, de parcă ceva nu-l lasă cu niciun chip să-și ridice bărbia din piept. Și aleargă mult. La propriu. El e samariteanul în filmul ăsta. :)
Într-o frumoasă zi de toamnă californiană, are loc un eveniment straniu, cu urmări foarte grave. Timp de 2 minute și 17 secunde, Mark și toți concitadinii săi își pierd cunoștința și conștiența, căzând într-un somn adânc oriunde se aflau. Apoi, aflăm că nu doar californienilor li s-a întâmplat, ci tuturor locuitorilor de pe glob. Cu două excepții. D. Gibbons și „suspectul zero”.
În cele 137 de secunde, însă, oamenii au „visat” foarte coerent și atât de real… Își vedeau, de fapt, viitorul de peste fix 6 luni, în 137 de secunde comune tuturor. Unii nu și l-au văzut. Pentru că nu-l aveau. Împreuna cu echipa sa, agentul Benford generează o bază de date a salturilor în viitor ale oamenilor, numită Mosaic Collective.
Ecuații, gloanțe, formule, săruturi, tahioni, trădări, experimente cu acceleratorul de particule și vieți date peste cap. Nu e ușor să mai trăiești liniștit atunci când îți cunoști cu precizie câteva minute din viitor. Fie că acel viitor îți place, fie că nu.
Aaron Stark: Tu te temi ca viitorul vazut de tine se va adeveri… Eu ma tem ca viitorul vazut de mine nu se va adeveri.
Și oamenii fac eforturi pentru a schimba ceva din ce li se întâmplă deja sau din ceea ce urmează să se întâmple. Mark, agentul FBI, suferă de complexul lui Dumnezeu. Se crede salvatorul, cel de care depinde viitorul omenirii. Dar ghici ce! Chiar este. :)
Naratorul: Testul personalitatii noastre e ceea ce alegem sa facem cu ceea ce am vazut si auzit. E un lucru nemaipomenit.
Cine a provocat dezastrul „adormirii” în care mașini, trenuri, avioane, metrouri, elicoptere și alte chestii care necesită control uman au sucombat, provocând pagube umane și materiale? E doar destinul? Sunt extratereștri? Nu; sunt oameni. Unii care se joacă de-a stăpânii lumii. Și alții care încearcă să-i prindă. Unde poate duce o asemenea descoperire în fond științifică? Cine are dreptate, totuși? Se pot face salturi de conștiință și, implicit, salturi în timp? Fizica cuantică spune deja că da.
Teoria conspiratiei e linistitoare. Îti pune la dispozitie un dusman, îti da pe cineva pe care sa-l acuzi.
Goana după orice există. Cei mai mulți oameni aleargă în fiecare zi pentru a obține ceva, pentru a deține controlul, pentru a-și susține opiniile, nu? Ne-am obișnuit că timpul trece prea repede, că el costă bani, că nu avem niciodată destul și uităm să mai trăim.
Fiecare dintre noi este unic. Dar suntem strâns legati unul de celalalt pentru a forma ceva unitar, un întreg, ceva maret, care nu poate fi înteles decât atunci când ne vom da un pas înapoi pentru a vedea totul în întregimea sa.
La un moment dat, cu totii ne trezim… si atunci vom avea de ales. Vom alege sa speram, crezând ca ceea ce Dumnezeu face este un lucru bun, sau ne împiedicam, lasându-ne prada haosului?
Provocarea o reprezinta sa gasim partea buna din ceea ce vedem. Poate, initial, nu vom fi în stare sa o recunoastem; însa daca vom fi atenti… o vom gasi.
Oamenii sunt și vor rămâne oameni. Cu opiniile lor diferite, cu gradul lor diferit de înțelegere, cu felul propriu în care aleg să simtă și să se comporte, în funcție de tot ce-au experimentat în trecut, de-a lungul vieții. Realitatea e subiectivă. Și binele la fel.
Savantul Frost: 15 martie… Cea mai importanta data viitoare dintre toate.
Agentul Noh: Moartea mea?!
Frost: Nuuu… Moartea NOASTRA! Vezi tu… în toate variantele de viitor posibile, eu nu trec de ziua asta. 15 martie. Azi. În 78% din cazuri, mor de mâna ta.
Noh: De ce?
Frost: Autoaparare, stupiditate, ghinion… as putea construi sute de scenarii. Ideea este ca, odata ce reusesc sa cunosc viitorul, el chiar vrea sa se întâmple. Câstiga putere, greutate. Este ca atunci când scade presiunea atmosferica. Daca noi vrem sa scapam de acea presiune, trebuie sa facem ceva drastic.
Noh: Dar de ce o capcana a mortii? De ce nu ma omori acum?
Frost: Încerc sa ma conformez cu viitorul preconizat cât de mult pot; dar, în acelasi timp, sa permit existenta posibilitatii de a supravietui amandoi. Vreau sa scap, iar tu esti asigurarea mea.
Noh: Esti nebun…
Frost: Majoritatea oracolelor sunt asa, nu? Ele prevad viitorul, iar ceea ce vad ajunge sa le distruga. Nu stiu ce se va întâmpla, dar sansele cele mai mari sunt ca unul dintre noi sa moara astazi.