Filme despre Tine
Am văzut Jobs, filmul. Voi să nu-l vedeți. :)
128 de minute cu Ashton Kutcher reprezintă o provocare. Cred că Nae Caranfil ar fi făcut un film mai reușit; măcar de-l juca Victor Rebengiuc pe Steve Jobs, îmi închipuiam că mă uit la Moromeții și așteptam să fugă Apple cu caii la oraș. :)
Glumesc. Îl puteți vedea dacă nu aveți un film bun la-ndemână sau dacă sunteți curioși cum era Jobs. Un tânăr rebel, un desculț (la propriu) prin universitatea la care a renunțat, plin de încredere în sine, genial în nebunia lui, deloc sclipitor în privința părții tehnice, preocupat de detalii până la obsesie.
Jobs: Trebuie sa facem detaliile de neuitat. Vreau sa risc pariind pe viziunea noastra decât pe un duplicat, care exista deja pe piata. Daca vrem sa transformam în realitate viziunea pentru un calculator revolutionar, trebuie sa-i alocam timpul necesar pentru a face ceva extraordinar.
Veți spune: „e Steve Jobs, normal că a putut, că doar era genial, nu?” Nu. Era Steve Jobs, un tip pe care n-ați fi dat doi bani atunci când era la început, pe care nu-l băga nimeni în seamă fiindcă era un aiurit, un visător irealist, un cheltuitor irațional, un fumător de iarbă. Așa am fi zis despre el dacă l-am fi cunoscut în 1974. Acum, e ușor să-i dăm credit, să-l considerăm un geniu. Dar orice om poate fi un geniu dacă-și descoperă acel lucru care-l face special, la care se pricepe foarte bine și care-i place atât de mult, încât nimic nu-l poate opri să-l facă.
Jobs: Gaseste întotdeauna ceva de rezolvat, o eroare de corectat. Si trebuie sa o faci cu pasiune, nu din obligatie. Altfel, nu vei reusi niciodata, desi ai impresia ca te straduiesti suficient.
Și-a dorit întotdeauna să facă lucrurile altfel, să impresioneze prin creativitate dincolo de limite. S-a certat cu toată lumea, și-a renegat fiica, și-a îndepărtat prietenii, și-a pierdut echilibrul într-un fel greu de acceptat pentru oricine, s-a transformat din om în ceva care nu mai știa decât de competitivitate, de răzbunare, de putere. Și viața i-a dat exact ceea ce el a dat vieții. Totul funcționează după legea cauzei și-a efectului. Fiind la pământ, a avut timp să se gândească la el însuși, să se privească în oglindă. Dar a fost mereu sigur că va reveni, că nimeni și nimic nu l-ar putea opri. A fondat Next și a cumpărat astfel Apple Computers, de unde fusese îndepărtat.
Jobs: Nu ne putem uita la concurenta si sa spunem ca noi putem face mai bine. Trebuie sa privim concurenta si sa spunem ca facem ALTFEL.
Pe Steve Wozniak nu-l mai ține nimeni minte, deși el este adevăratul autor al primului calculator integrat din lume, el a creat computerul Apple într-un garaj și primul sistem de operare din istorie. Însă Steve Jobs este cel care a coordonat și a vândut întotdeauna totul.
Acum, toată lumea îl ține minte doar pe Jobs. Pentru toate inovațiile tehnologice de uz personal, pentru acele calculatoare și telefoane pe care nu te poți stăpâni să nu ți le dorești sau măcar să le admiri. Pentru că știa să-i adune în jurul său pe cei mai pasionați, gata să facă mereu ceva ieșit din comun.
John Sculley, cel ce a rebranduit marca Pepsi, dând o mare lovitură de piață liderului tradițional (Coca Cola), a fost adus de Jobs la Apple, pentru că acesta din urmă îl considera un vizionar.
Sculley: Noi NU le vindem oamenilor computere. Le vindem oamenilor ceea ce ei pot realiza cu aceste computere. Iar asta e ceva infinit. Pentru ca oamenii nu vor înceta niciodata sa creada ca pot obtine mai mult din orice, indiferent ca e vorba de serviciu, casnicie, bani, de viata lor. Este încrederea în infinit. Încrederea ca, indiferent ce visezi, poti deveni, poti face, poti obtine.
Apoi, Sculley a contribuit decisiv la îndepărtarea lui Jobs din companie.
Sculley: Steve, esti dusmanul tau cel mai cumplit.
Povestea rămâne interesantă, cu multe „așa da”-uri și la fel de multe „așa nu”-uri. Filmul, realizarea lui lasă de dorit. Mai bine-l aștepți pe cel care se pregătește de lansare în toamnă, cu Michael Fassbender, Kate Winslet și Jeff Daniels. Sau cum vrei tu. :)