A Perfect Day. Sau nu.


Filme despre Tine

14-05-2016
Like 363

A Perfect Day e un film simpluț multieuropean, de limbă engleză, din 2015. O tragi-comedie cum de mult nu am mai văzut. Are poveste, are mesaj, are durere și are un umor negru de bună calitate.

Regizat și (co)scris) de Fernando Leon de Aranoa, un spaniol. Cu Benicio Del Toro și Tim Robbins. Plus frumoasa Olga Kurylenko.

Totul se întâmplă într-o zonă de război. Kosovo. Cu forțe de menținere a păcii, cu sârbi și albanezi, fără niciun fel de întâmplări partizane, cu un grup angajat de experți în siguranța localnicilor.

Mambru (Benicio Del Toro), un puerto-rican are acasă o iubită care îl așteaptă să se întoarcă odată din zona de conflict. Dar tot Mambru e un tip care iubește mai multe femei în mod simultan. Că așa e el. Smile

B (Tim Robbins) e partenerul lui Mambru în operațiunile de siguranță pe care le au de dus la bun sfârșit în fiecare zi.

B: Ea cine e?

Mambru: E de la „Medici fără frontiere”.

B: Și ea?

Mambru: Ea e Katya.

B: De la „Modele fără frontiere”?

Nikola e un mic bosniac pe care Mambru îl atașează echipei aproape fără să vrea. Un copil crescut de bunic, după ce părinții săi plecaseră departe de zona de conflict. Dar stabiliseră că se vor întoarce imediat după război.

Cum începe totul? Mambru și echipa sa se chinuie să scoată un mort dintr-o fântănă, pentru ca apa să poată fi dezinfectată și redată locuitorilor spre folosire. De fapt, tot filmul e despre chinul ăsta.

B: Uite și frânghia de care avem nevoie, frânghia promisă de Nikola.

Mambru: Asta e frânghia noastră?!

Nikola: Da, Nikola nu minte.

Mambru: Nikola nu minte, dar nici nu a spus că este un câine rău legat cu ea.

Nikola: Am spus că te duc la o frânghie și uite, frânghia este acolo. Câinele e problema ta, nu a lui Nikola. Nikola e doar un copil.

N-are să-ți pară rău nicio secundă dacă vei vedea filmul. E lipsit de senzațional. E despre război, dar e fără sânge. E de-o durere surdă, pe care n-o poți repara; nu poți decât să o lași în urmă. Iar muzica este excelent aleasă! Lou Reed, Marlene Dietrich, Marilyn Manson, Gogol Bordello...Taguri:
[film bun 2015]   [a perfect day recenzie]   [poster trailer o zi perfecta 2015]   [benicio del toro]   [tim robbins]   [olga kurylenko]