Adultii trebuie sa reinvete sa riste


Filme despre Tine

03-01-2016
Like 397

Micul Prinț. Știi cartea lui Antoine de Saint-Exupery, nu? Probabil una dintre cele mai bune scrise vreodată atât pentru copii, cât și pentru adulți. În 2015, s-a făcut un nou film cu povestea bazată pe această carte. Un film de animație. Una dintre cele mai frumoase metafore pe care le-am văzut în ultima vreme.

Filmul ăsta chiar este despre Tine! Și despre mine. Despre oricare dintre noi.

Despre dorința de a controla viețile celorlalți în cel mai mic detaliu, despre dorința ca persoanele cele mai dragi să viseze, să facă, să împlinească exact ceea ce ni se pare nouă visul suprem, să împlinească tot ceea ce noi nu am reușit sau nu putem împlini...

Despre nevoia obsesivă de a fi apreciați, aplaudați, validați cu orice preț, în orice împrejurare. Și pentru că lucrurile mari durează, iar noi am învățat că numai pentru rezultatele finale putem fi apreciați, am inventat modalități de a cere aplauze pentru nimic. Așa a apărut selfie.

Despre perfecțiunea momentelor simple, despre frumusețea întâmplărilor mărunte pe care am uitat să o vedem, acoperindu-ne de probleme mai mult sau mai puțin inventate, fiindcă, nu-i așa?, astfel procedează oamenii în toată firea: se înconjoară de probleme, reguli rigide și vinovați.

Despre posesiune și posesivitate. Despre a pune "a avea" înainte lui "a fi", deși a avea e un verb ca ține de lumea exterioară și implică un alt verb - "a primi". Doar că nu vom înțelege cu adevărat procesul decât atunci când "a fi" devine esențial. Întâi trebuie să fim ceea ce ne dorim să primim. Altfel, ne păcălim pe noi înșine și nu ne facem deloc bine.

Am fost educați în spiritul unor tipare inflexibile, iar acum, pentru că suntem atât de mulți, majoritari, avem convingerea că ăsta e adevărul, că ăia puțini, liberi și fericiți sunt niște utopici, niște fanteziști. Că așa nu putem fi chiar dacă îi vedem pe alții fiind deja. Și căutăm tot felul de argumente "serioase", pentru care să nu fim fericiți. Dar ce mult ne mai dorim să putem vedea lumea prin ochii lor...

"Ca să vezi corect, trece totul prin inimă! Ochiul nu poate vedea esențialul." Micul Prinț

Fiecare dintre noi are trandafirul său unic pe acest Pământ. Care înflorește așa cum altul nu o va face vreodată. 

Vocile distribuite sunt de senzație: Benicio Del Toro, Marion Cotillard, James Franco, Jeff Bridges, Paul Giamatti, Ricky Gervais, Rachel McAdams, Vincent Cassel. Cu muzica excepționalului Hans Zimmer. Regizat de Mark Osborne (autorul lui Kung Fu Panda) și selectat pentru festivalul de la Cannes 2016.

 



Taguri:
[micul print 2015]   [the little prince antoine de saint-exupery]   [benicio del toro]   [marion cotillard]   [james franco]   [carti dezvoltare personala]