Avem nevoie de lideri autentici


Leadership

06-11-2015
Like 393

Despre asta vorbim în secolul 21. Despre o evoluție reală a mentalităților, despre o percepție altfel asupra vieții, despre o lume în care tindem să conducem cu gândul la ce e mai bun, nu la ce se poate întâmpla mai rău.

Leadershipul e despre a-i servi pe ceilalți, nu despre a-i stăpâni. A conduce înseamnă a fi model cu orice preț, cu orice risc. A influența presupune, înainte de toate, integritate.

Nu lăsa partea agresivă din tine să preia controlul, căci nu e control. E o iluzie. Te va măcina, te va lovi pe dinăuntru, te va împinge mereu să crezi că doar așa se poate, iar prețul pe care-l vei plăti va fi din ce în ce mai mare. Devino conștient că oamenii care-ți plac și te ajută cel mai mult în viața de zi cu zi sunt oamenii buni, oamenii care știu să iubească, oamenii cu echilibru în tot ceea ce fac. Pe ei îi poți ierta chiar și atunci când (îți) greșesc. Pentru că atitudinea și comportamentul lor obișnuite ți-au arătat mereu că au greșit fără intenție și regretă sincer greșeala, caută să o repare, poți vedea asta.

Avem nevoie de lideri care nu îndeamnă la război, chiar dacă războiul acela ar fi împotriva celor "răi".

Liderii autentici au puterea să zâmbească mult mai des decât să se încrunte.

Liderii reali caută soluții și te invită să fii parte din soluție, nu știu ei cel mai bine tot ce e de făcut. 

Liderii care conduc nu stăpânesc; stimulează, nu pedepsesc; creează, nu distrug; privesc înainte, nu mereu în urmă.

Leadershipul real al secolului 21 nu seamănă cu leadershipul secolelor trecute, nu mai putem proceda ca acum 400-500 de ani. S-au schimbat foarte multe. Pentru că noi, oamenii, avem pretenția că suntem mai buni, mai inteligenți, mai inspirați, nu?

Să nu confundăm modelele din muzică, din artă, din știință cu niște lideri sine qua non. Faptul că sunt buni în meseria lor nu îi face neapărat lideri. Leadershipul presupune caracter și capacitatea constant dovedită de a-i (con)duce pe ceilalți către împlinirea, manifestarea, propagarea unor valori comune, bine definite, care te ajută să visezi la ce vei deveni tu ca om, la ce vei fi peste 10, peste 20 de ani. Viziunea este determinantă. Cum se rezolvă o situație acum, pentru mâine, e important. Dar și mai important este cum rezolvarea de acum va influența viața ta de peste mulți ani. Trăim vremurile pe care le trăim pentru că, în '90, în Piața Universității, oamenii nu au putut vedea cu adevărat viziunea unor lideri de atunci. Unor lideri care ne-au adus în situația de azi, știind exact ce va urma, fără să ne spună și nouă. Iată ce gravă poate fi lipsa integrității. Iată ce grav este să nu-i ascultăm neapărat pe cei mai vocali, ci să-i observăm cu atenție, să gândim cu mințile noastre și să înțelegem că orgoliul nemăsurat al unui lider e o boală care ne va cuprinde pe toți.

Cei care conduc din suflet vor face întotdeauna ca punctele tari ale oamenilor să fie eficiente, să dea rezultate majoritar apreciate. Și tot ei, liderii adevărați vor face ca lipsurile oamenilor să fie irelevante. Este și asta o artă: să vezi mereu jumătatea plină a paharului și să cauți modalități de a umple și cealaltă jumătate, în loc să arunci paharul pentru că oricum e pe jumătate gol.Taguri:
[leadership]   [schimbare]   [dezvoltare]   [calitati]   [piata universitatii]   [integritate]   [viziune]