Ce (nu) este Hipnoza


Dezvoltare Personala

08-02-2016
Like 810

Fiindcă am făcut pe-aici diverse referiri la hipnoză de-a lungul timpului, iar întrebările despre acest lucru au tot apărut, zic să clarificăm puțin ce înseamnă. Sau ce nu înseamnă. Fiindcă, în primul rând, hipnoza nu înseamnă somn. Nu înseamnă pierderea autocontrolului. Nu înseamnă nimic din ceea ce ne-au învățat filmele de la Hollywood că ar fi. :)

E imposibil să fii hipnotizat dacă tu nu ești de acord! N-o poate face nici măcar Paul McKenna sau Derren Brown. Ori Milton Erickson, Dave Elman (genii în hipnoză atunci când trăiau) sau Gerald Kein, despre care se spune că ar fi cel mai tare hipnoterapeut în viață. Iar în transă, nu faci nimic din ceea ce contravine sistemului tău de valori, de convingeri. Nimic din ceea ce n-ai face și în stare de veghe.

E un mit chestia aia cu „se uită în ochii mei și mă hipnotizează”. :) Imposibil. Fixarea atenției cu ajutorul privirii sau al pendulului (clasicul ceas cu lanț) e doar un instrument care își face treaba atunci când tu îi dai voie.

Nimeni nu te poate hipnotiza astfel încât să rămâi așa. Dacă un hipnotizator te adâncește într-o transă și pleacă, tu ori îți revii după 10-20-30 de minute, ori adormi și te trezești când corpul consideră că s-a odihnit. Dacă un hipnotizator îți induce o transă, ia foc clădirea în care vă aflați, el fuge și te lasă acolo, mintea ta subconștientă te va trezi imediat și-ți va da soluțiile de salvare. Pentru că asta e principala funcție a minții subconștiente/inconștiente: autoprotecția.

Omul e zilnic în transă, în muuulte momente. :) Când citești o carte foarte bună, vezi un film super, te uiți la un meci prins de fază, de exemplu, aproape că nu mai auzi nimic în jurul tău. „Te-am strigat de 3 ori, ce naiba!” se supără cineva pe tine. Tu n-ai auzit, fiindcă mintea s-a focusat pe un singur lucru. De fapt, asta înseamnă hipnoza: concentrarea atenției pe ceea ce te interesează cel mai mult în clipa respectivă. Pentru relaxare, pentru vindecare etc.

Hipnoza poate fi de spectacol sau poate fi de dezvoltare personală, de relaxare, de rezolvare a unor probleme de natură fizică ori mental-emoțională. Pentru mine, sintagma asta – „mental-emoțional” – sună mai prietenos decât „psihic”. Românii au învățat (de unde?) că psihoterapia înseamnă doctor, înseamnă boală, înseamnă nebunie. Între psiholog și psihiatru e o diferență esențială: doar ultimul e medic și poate prescrie tratamente medicamentoase. Psihologul are clienți, beneficiari ai serviciilor sale, nu pacienți. Dar nu vreau să intru prea tare în așa detalii, nu sunt psiholog. Ideea este că un specialist în hipnoză, în nlp, în coaching are clienți. La el vin niște oameni care vor să fie maifericiți decât sunt. Iar asta exprimă tot.

În transa hipnotică, se lucrează cu sugestii date minții subconștiente. Fiindcă se liniștește, se reduce factorul critic al minții conștiente, care consideră întotdeauna că e o prostie să crezi că TU ești cel care te vindecă pe tine și nu medicul, nu cine știe ce alt facilitator. În realitate, doar TU ai puterea de a schimba ceva în tine, la tine, în viața ta, din orice punct de vedere. Oricine altcineva doar te ajută, însă fără tine, nu va reuși.

O fobie, de exemplu, se rezolvă în maxim o jumătate de oră. Elman o făcea în 15 minute. Fiindcă e o frică neîntemeiată care, cu ajutorul transei și al metaforelor hipnotice, al sugestiilor bine date, dispare pur și simplu. La fel ca orice alte frici instalate în timp sau cu ocazia unui eveniment foarte neplăcut dpdv emoțional.

Am lucrat cu oameni care aveau probleme mari de sănătate fizică. Nu fac niciodată să le dispară durerea, deși ar fi cel mai ușor. Asta înseamnă analgezie. Durerea dispare, dar cauza ei rămâne și continuă să sape în organism. Cu alte cuvinte, corpul rămâne bolnav. În câteva ședințe, însă, se rezolvă însăși cauza unei afecțiuni de tip medical. Asta nu înseamnă că îndemn pe cineva să nu mai consulte un medic. Spun doar că am rămas eu însumi uimit în repetate rânduri de ce și câte lucruri frumoase poate face hipnoza! Absolut EXTRAORDINARE!

Mulți oameni sunt curioși dacă îi poate ajuta să renunțe la fumat. Da, categoric; dar numai dacă ei vor asta. Vine cineva și spune: „Am apelat la tine ca să mă las de fumat”. Vrei să te lași? „Nu, dar familia mă tot bate la cap să o fac.” În regulă, însă nu funcționează. Dacă tu nu vrei, sistemul tău de valori și de convingeri nu va lucra în direcția pentru care ai venit la mine și va pune o barieră decisivă.

Cu niște ani în urmă, întâiul meu client în afara primei școli terminate a fost maică-mea. :) Era chiar curioasă cum s-ar desfășura lucrurile, avea maximă încredere în hipnotizator :) și totul a decurs perfect. Apoi, și-a vindecat în transă, cu sugestii și metafore terapeutice, o mulțime de lucruri în vreo 4-5 ședințe. Inclusiv probleme mari cu somnul, probleme vechi de ani de zile, de exemplu.

Eu am început cu autohipnoza. Am învățat-o din cărți și, ca să fiu sigur că experimentez chiar transa hipnotică, am mers la un profesionist să mi-o inducă și el. M-am convins că totul e ok și, de atunci, folosesc foarte des tehnica asta de revitalizare și de rezolvare a unor probleme reale. Când scriu un scenariu tv toată noaptea, când sunt foarte obosit, în general, dar nu am timp de somn, îmi induc o transă de relaxare pentru fix un sfert de oră. După 15 minute, nici mai mult, nici mai puțin, revin foarte fresh și-mi continuu treaba în mod surprinzător de ușor. Medical (mental), e ca și cum aș fi dormit timp de vreo oră jumate un somn profund, sănătos. Bineînțeles că nu e indicat să apelezi la asta încontinuu, renunțând la somn. Fiindcă organismul face niște eforturi, se resimte și, la un moment dat, va ceda.

Există, într-adevăr, și așa-zisele regresii hipnotice. Ele te pot trimite înapoi în timp până în uterul mamei. Sau, dacă tu crezi în așa ceva, poți ajunge în vieți anterioare. Unii îi spun fabulație hipnotică. Mintea subconștientă face întotdeauna pentru tine ce e cel mai bine ca să-ți rezolve o problemă, oricare ar fi ea.

Din punctul meu de vedere, hipnoza e cel mai puternic instrument de management al stresului și al emoțiilor. Iar din punct de vedere medical, bolile deja cunoscute sunt psiho-somatice (create, construite, induse de creier) în proporție de peste 90%. Așa că… dacă aveți ocazia să învățați și să practicați hipnoza de dezvoltare personală, nu ezitați să o faceți! Merită din plin! Mintea omului are niște resurse fantastice! Păcat că, la naștere, nu ni se dă și un manual de utilizare a ei. :)

Iată mai jos un filmuleț în care Paul McKenna o ajută pe Ellen DeGeneres, prezentatoarea Oscarurilor de anul viitor, să se lase de fumat. Simplu și eficient. Enjoy and help yourself! :)



Taguri:
[dr stoica]   [drstoica]   [fobie]   [hipnoterapie]   [mintea subconstienta]   [paul mckenna]   [sedinte hipnoza bucuresti]   [transa]   [ellen degeneres]   [hipnoza nlp]   [academia de bine]