Cum ne controleaza propriile emotii


Inteligenta Emotionala

22-03-2017
Like 690

Hai să vorbim puțin despre ceva ce ni se poate întâmpla tuturor, despre o situație și o stare (aproape) cotidiană, prin care putem trece cu toții în mod firesc, acasă ori la locul de muncă.

Un bun prieten a cumpărat din supermarket o cutie de ceva Hochland. A pus-o pe masă, a desfăcut-o și a găsit în ea acest sticker de carton: Tristețe. E unul dintre cele 6 personaje ale filmului animat "In Out" (despre emoțiile primare umane). Prietenul s-a declarat (public) foarte supărat și l-a înjurat pe facebook pe omul de marketing al companiei. A spus apoi că Tristețea e o emoție de vibrație joasă. Și și-a menținut înjurătura pentru autorul ideii cu stickerul pus în cutia de brânză.

 

Dacă analizăm neuro-științific situația,

 
Inteligența Emoțională spune că NU emoția e de vibrație joasă, ci ceea ce credem Noi despre ea + Intensitatea și Durata emoției în sine. Căci stickerul e doar o biată bucățică de hârtie. E doar un declanșator minor, nicidecum cauza. Psiho-neurologia spune că declanșatorul e extern, cauza e întotdeauna interioară, e în noi. Prin urmare, emoțiile nu sunt "pozitive și negative". Fără pic de tristețe, am râde când moare cineva. Fără pic de frică, am traversa strada pe unde ne-ar veni, fără să ne asigurăm. Spun încă o dată: intensitatea și durata emoției sunt cele care pot fi negative. Pentru că o emoție durează între 3 și 6 secunde. Ce e peste se datorează felului în care ne vorbim despre acea emoție: "e grav, e foarte grav ce se întâmplă; lasă-mă că vreau să mă descarc pe cineva; trebuie să le-arăt eu lor; nu mă interesează de alții; mâine cred că va fi și mai grav; dacă m-a jignit, îl jignesc și eu, normal..."
 

Dacă analizăm spiritual,

 
marii gânditori, maeștrii, iluminații spun că nimic nu e bun, nimic nu e rău. Totul e ceea ce suntem. În caz că mă deranjează ceva foarte tare, acel ceva "urât" se regăsește în mintea și în comportamentul meu, fie că-mi place, fie că nu; fie că e ceva voluntar, fie că e involuntar; fie că pot să accept asta, fie că nici nu vreau să aud. Inclusiv psihanalistul Carl Gustav Jung a spus așa ceva.
John Maxwell (un pastor și unul dintre cei mai mari experți în leadership din lume) zice: "În viață nu primești ceea ce-ți dorești. Primești ceea ce ești."
Atitudinea nepotrivită față de o emoție, față de o situație dată decide ce vom atrage în continuare, decide dacă vom mai primi stickere cu Tristețea în cutia de brânză ori nu. Schimbarea percepției duce la schimbarea realității. Pentru că realitatea în sine nu există pentru niciunul dintre noi; totul e doar o realitate personală, construită interior peste o realitate exterioară, în peste șapte miliarde de variante la ora actuală.
 

Fizica cuantică

 
mai spune că orice realitate odată observată de om încetează să mai fie realitate și se transformă în percepție. Fiecare dintre noi vede lumea prin prisma tuturor experiențelor personale de viață, mari și mici, pe care le are și de care încă își amintește sau ba.
"N-aș asocia această emoție de vibrație joasă cu hrana pe care o bag în mine. Las-o să rezulte natural, de unde e cazul", mai scrie omul pe facebook. Dar cine decide ce e și ce nu e natural, ce e jos și ce nu e jos? Aici, angajatul unei companii provoacă, FĂRĂ să vrea, tristețe+furie unei persoane. Persoana întoarce cum consideră de cuviință. Ce crezi: FĂRĂ SĂ VREA, va mai primi persoana de la ceilalți tristețe fără intenție?

 

E imposibil să trăim ceva pentru care nu ne pregătim. Intenționat sau nu, bine sau rău, ne pregătim în fiecare zi pentru câte ceva. Am învățat asta din cărți și din propriile experiențe de viață, pe care nici eu nu le-am gestionat întotdeauna așa cum s-ar fi cuvenit. Doar sper că am învățat din ele și că jonglez din ce în ce mai ușor, mai pozitiv cu emoțiile mele. Ceea ce, bineînțeles, îți doresc și ție, Hai Sus! Academia de Bine te susține!

Dacă îți pare un articol interesant și util pentru cei care, uneori, se lasă dominați de emoții, apreciez foarte tare un like și un share, ca să învățăm tot mai mulți și mai bine ce înseamnă să ne conducem cu adevărat viețile.



Taguri:
[emotii negative]   [inteligenta emotionala]   [academia de bine]   [hai sus]   [catalin stoica jmt]   [jmt bucuresti]   [coaching catalin stoica]   [fizica cuantica]