Eu l-aș vota președintele României!


Oameni care motiveaza

08-06-2014
Like 368

Jose „Pepe” Mujica, președintele Uruguayului, din 2010. La cei 78 de ani, locuiește într-o casă cu un singur dormitor, într-un câmp cu crizanteme din afara orașului, alături de o cățelușă și păzit de doar doi polițiști!!! A refuzat să locuiască în palatul prezidențial, iar din salariu donează lunar 90% unor programe sociale, zboară cu avionul numai la „economy class” și se plimbă cu un Volkswagen Beetle; știi, „broscuță”. A fost supranumit „cel mai sărac președinte din lume”.

“Nu sunt cel mai sărac președinte, spune zâmbind Mujica. Cel mai sărac este acela care are nevoie de o mulțime de lucruri ca să poată trăi.”

„Economia acestei țări este printre puținele din lume care a evitat recesiunea crizei financiare mondiale din 2008-2012. Cum a fost posibil așa ceva? Simplu: Uruguay este în topul celor mai putin corupte state din lume. Poporul a făcut adevărata revoluție: și-a schimbat mentalitățile printr-un proces care a durat numai 29 de ani. Dictatura lor s-a terminat în 1985. A noastră în 1989. În 2010, ei l-au ales pe Mujica președinte. Noi continuăm și în 2014 să votăm răul cel mai mic. Suntem singurii vinovați”, scrie Cristian Crisbasan, echilibrat, pe blogul său de jurnalist.

Președintele continuă: „suntem într-o epocă în care nu mai putem trăi fără să acceptăm logica de piață. Politica de azi este doar un pragmatism pe termen scurt. Am abandonat credința și filosofia… și am rămas doar cu automatismul de a urma politica de piață. Oamenii vor mai mult și mai mult. Dacă ne-am întinde toți doar cât ne este plapuma și am fi prudenți, toți cei 7 miliarde de oameni de pe planetă ar avea tot ce le trebuie. Politicile globale ar trebui să meargă în direcția asta. Însă noi gândim ca popoare si ca state, nu ca specie umana. Dacă le-aș cere oamenilor să trăiască cum trăiesc eu, m-ar ucide”, glumește Pepe.

Nu te repezi să spui „și eu l-aș vota în România!” înainte de a reflecta puțin, în profunzime, la ceea ce spune, la ceea ce chiar face. Ai proceda ca el? Cu adevărat? Nici Mujica n-a fost dintotdeauna un înțelept. Din fericire, a devenit.

Dincolo de realizările acelei țări, de rozul care s-a instalat încet în viața unei națiuni, gândește-te doar că efortul a început de jos. De la cei ca mine, ca tine… Dacă vreau să fie la fel în țara mea, trebuie să fiu eu în fiecare zi așa cum mi-ar plăcea să fie toată lumea. Fiindcă Băsescu, Ponta, Antonescu sunt oglinda mea, dpdv al mentalității, din păcate. Contează cum gândesc, dar, și mai mult, contează cum mă comport, dacă într-adevăr o fac așa cum le cer altora, în spiritul echilibrului, al criticii decente, al găsirii de soluții, nu neapărat de vinovați… Soluția e cea care contează întotdeauna cel mai mult! Despre vinovați vorbim noi mereu, înainte de toate. De ce? Ce rezolvăm?

Întregul articol îl găsești aici, la Cristian Crisbasan.Taguri:
[dr stoica]   [drstoica]   [dezvoltare personala]   [presedinte]   [economia de piata]   [jose pepe mujica]   [uruguay]