Hacksaw Ridge. Eroul care nu a luptat cu nimeni


Filme despre Tine

13-05-2017
Like 555

Film din 2016, de 3 ori nominalizat la Globurile de Aur: pentru regie – Mel Gibson, pentru rol principal masculin – Andrew Garfield și pentru cel mai bun film al anului.

E întâmplare adevărată, păstrând inclusiv numele personajelor. Faptele sunt bine documentate și sunt verificabile.

Desmond Doss (Andrew Garfield) e un tânăr care, la fel ca fratele său, Harold, se înrolează în armata americană în Al Doilea Război Mondial. Tatăl lor e un alcoolic care-i bătea, copii fiind, și la răsărit, și la apus, pentru că așa îi era regula. Îi mai lăsa să se bată între ei în ideea în care „măcar la final îl bat doar pe cel care a câștigat”.

Doss se înrolează la puțin timp după ce cunoaște o fată, asistentă medicală, de care se și îndrăgostește. Plănuiesc împreună ca, la prima lui permisie, el să vină acasă și să se căsătorească.

În unitatea de instrucție, însă, apar problemele. Doss participă la instrucție în rând cu toți camarazii săi. E chiar foarte bun, deși, inițial, râdeau de el, îl avertizaseră să aibă grijă c-o să-l zboare vântul. Neplăcerile apar atunci când Doss refuză să pună mâna pe o armă de foc:

Am energia și pasiunea să-mi servesc țara ca medic. Doar că, în timp ce ceilalți iau vieți, eu vreau să le salvez. Cu lumea asta atât de hotărâtă să se distrugă, nu mi se pare așa de rău să vreau să o reconstruiesc puțin.

Poate ar fi de meditat puțin la așa ceva. E o replică mult prea valabilă și acum, în 2017. Oamenii intră într-o tabără, fiind siguri că a lor are dreptate, iar asta le dă dreptul să-i distrugă pe ceilalți. Dar cine poate spune că, într-un război, cineva chiar are dreptate, în secolul 21?

Desmond Doss este un contestator de conștiință, așa îl numește Constituția, însă armata nu e de acord. Superiorii și camarazii vor să scape de el cu orice preț. Ori pune mâna pe armă, ori pleacă acasă.

Smitty: Am crescut la orfelinat de la 5 ani. Am învățat repede să urăsc. Acum, judec oamenii imediat și cu tine am dat greș.

Doss este judecat în incinta unității. Dacă-și recunoaște vina, va fi trimis acasă în mod rușinos, descalificat ca bărbat adevărat. Dacă se declară nevinovat, îl așteaptă Curtea Marțială.

Captain Glover: Cei mai mulți oameni nu cred în Dumnezeu așa cum crezi tu, dar cred foarte mult că tu crezi foarte mult. Ce ai făcut acolo e un miracol, iar ei vor toți să facă parte din acest miracol. Nu vor să urce acolo fără tine.

Povestea e o nouă lecție pentru toți cei care înțeleg eroismul diferit. Pentru cei care s-au săturat de arme, de lupte și de tradiționalul: „lupt să mă apăr”. Trăim într-o epocă în care mintea ne permite suficient să prevenim războaie, să ne înțelegem diferit, că doar ne considerăm evoluați, nu? Hai s-o și arătăm! Să transformăm luptele de orice fel în negocieri sănătoase cu alte rezultate decât cele pe care le așteaptă manipulatorii.

Harold Doss, fratele lui Desmond: Aș spune că e greșit ca cineva să încerce să compromită convingerile cuiva. Indiferent că e în armată sau oriunde altundeva. Convingerile tale te reprezintă, ești ceea ce ești și e dreptul tău să fii.

Te-ai gândit vreodată cum funcționează viața asta cu adevărat? Noi suntem obișnuiți să spunem: "trebuie să văd ca să cred." În realitate, trebuie să cred ca să văd. 

Desmond Doss este eroul meu. Mi-aș dori să am puterea lui de a reacționa astfel în împrejurări mai mult decât dificile. #HaiSus!Taguri:
[hacksaw ridge recenzie]   [trailer poster hacksaw ridge]   [citate motivationale]   [oscar 2017]   [eroi]   [filme despre tine]   [al doilea razboi mondial]   [hai sus]   [filme bune]