Real. Prea real!


Metafore Terapeutice

20-03-2016
Like 514

Există o poveste reală tare interesantă. Pe câteva insule din Pacific, aborigenii vânează maimuțe, mâncându-le creierii. Consideră că astfel devin ei, oamenii, mai deștepți. Dar cum reușesc să le prindă? Foarte simplu, din păcate.

Pe plajă, cresc niște fructe mari, cu coaja tare, pe care maimuțele le adoră. Sparg destul de greu coaja aia, bagă mânuțele și apucă miezul. Văzând ce și cum, localnicii fac ei, pe jumătate, treaba maimuțelor: dau câte o gaură în coaja fructului doar cât să încapă mâna mică a animalului. Și leagă fructul de sol, să nu poată fi luat cu totul. Maimuța vine, se bucură că nu se mai chinuie singură să spargă coaja, bagă mâna cu chiu, cu vai, apucă miezul, făcând mâna pumn, și hai s-o mai și scoată afară. Dar nu mai reușește, e gaura prea mică. Vânătorul se apropie, maimuța vede, se zbate, țipă, trage pumnul, dar nu-l poate scoate. Vânătorul aruncă plasa,maimuța încă nu poate scoate mâna și rămâne priponită locului, sub ochii puiului care fuge plângând. De aici încolo nu mai contează. E prinsă. E gata de sacrificat pentru pofta omului.

De ce oare nu mai reușește maimuța să scoată mâna din fruct? Pentru că nu renunță la miezul ăla nici moartă! Ține pumnul strâns, iar pumnul nu iese prin gaura din coajă. Da, dar ar putea rămâne în viață dacă ar da drumul miezului, ar scoate mâna și ar fugi.

Păi… n-ar fi lucrul ăsta valabil și în cazul omului? Când e rănit, e supărat, e paralizat de o frică inutilă, dă el drumul durerii ori fricii cu una, cu două? Nu; o ține în minte, în suflet, o cultivă, o întărește, căutând explicații, analizând, neînțelegând de ce moare încet-încet, unde-a greșit… Insistând să descopere vinovați, chiar dacă nu există sau pe respectivii îi doare undeva. Își întristează apropiații, dar tot nu renunță la judecata din mintea lui. E de ajuns să ierte, să lase în urmă o problemă care a fost, dar nu mai e. Iertarea nu poate schimba trecutul, dar schimbă sigur viitorul. E un proces care vindecă. Păcat că omului nu-i prea place să se vindece, să schimbe ceva, să o ia de la capăt, să știe că vindecarea, fericirea stau în mâna lui de om, nu de maimuță.

Hai Sus!



Taguri:
[durere]   [iertare]   [maimuta]   [depresie]   [pierdere]   [schimbare]   [life coach catalin stoica]