Room. Lumea mica din lumea mare


Filme despre Tine

06-02-2016
Like 321

Din 2015, nominalizat la Golden Globes și la Oscar pentru cel mai bun film al anului. Cu o Brie Larson desăvârșită, recompensată, în ianuarie, cu un Glob de Aur.

Prima jumătate de oră a filmului e cel mai bun depresiv din câte ai încercat vreodată. :)

O tânără de 24 de ani (Joy) a fost răpită de un bărbat cu 7 ani în urmă și ținută apoi captivă într-o baracă, într-o magazie fără ferestre. Cu o singură lucarnă care nu se deschidea niciodată. Între timp, Joy naște un băiețel, Jack. Noi începem să vedem povestea din ziua în care micul Jack împlinește 5 anișori.

Povestea este despre o lume foarte mică, văzută în moduri diferite de mamă și de fiu. Despre o lume mare care apare brusc și dă totul peste cap. Era totul mai sigur în lumea mică? Pare mai dulce libertatea din lumea mare?

Un copil care, timp de 5 ani, n-a părăsit un spațiu închis de câțiva metri pătrați. Care nu vede decât un colțișor de cer. Care crede că oamenii din televizor sunt ireali. Care își are mama lipită de el în fiecare secundă a vieții. Care înțelege că un perete are o singură față: interioară.

Jack: Sunt în lume de 37 de ore. Am văzut clătite, scări, păsări, ferestre și sute de mașini. Nori, polițiști și doctori. I-am văzut pe bunicul și pe bunica. Am văzut persoane cu fețe diferite, de diverse mărimi și mirosuri, care vorbeau încontinuu. Lumea este ca o planetă cu muuulte televizoare. Toate deschise în același timp. Așa că nu știu în ce parte să mă uit și să ascult mai întâi. Sunt foarte multe uși. Iar în spatele fiecărei uși, e încă un interior. Și un alt exterior. Iar lucrurile se întâmplă, se întâmplă, se întâmplă tot timpul, nu se opresc niciodată. Lumea își schimbă mereu luciul și duritatea.

Băiețelul (Jacob Tremblay, în realitate de 7-8 ani la momentul filmărilor) este oricum senzațional. Face totul ca un actor mare.

Capacitatea de adaptare a unui copil și capacitatea de readaptare a adultului. Cine pe cine ajută? Cine cui dă putere? Ce nu înțelege copilul și ce nu înțelege adultul. Cum recadrează copilul tot ce i se întâmplă și cum opune adultul o rezistență nocivă. Cât contează ce gândești și cât contează realitatea obiectivă?

Jack: E foarte mult loc în lume. Doar timpul este puțin. E puțin pentru că trebuie întins în toate direcțiile, ca untul. Așa că toți spun: „Grăbește-te! Hai să mergem! Mărește pasul! Termină mai repede!”



Taguri:
[film bun 2015]   [nominalizari oscar 2016]   [recenzie room 2015]   [poster trailer room 2015]   [jennifer lawrence]