Dezvoltare Personala, Inteligenta Emotionala, Oameni care motiveaza
Cel mai lung studiu despre fericire are deja peste 75 de ani de când se tot derulează. Atent, pertinent, bine organizat de-a lungul câtorva generații. Acum, este condus de psihiatrul Robert Waldinger.
"Învățămintele nu sunt despre bogăție, faimă sau muncă din greu. Cel mai clar mesaj al acestui studiu este acesta: relațiile bune ne mențin mai fericiți și mai sănătoși. Punct. Am învățat 3 mari lecții despre relații:
1.Legăturile sociale ne fac foarte bine, în timp ce singurătatea ucide. Oamenii cu legături sociale mai bune cu familia, cu prietenii, comunitatea, societatea sunt mai fericiți, mai sănătoși și trăiesc mai mult. Experiența singurătății se pare că e toxică. Oamenii care sunt mai izolați decât vor să fie de ceilalți găsesc că sunt mai puțin fericiți, sănătatea lor decade mai devreme, capacitatea cerebrală le scade mai curând și trăiesc vieți mai scurte decât oamenii ce nu sunt și nu se simt singuri.
2.Nu contează numărul de prieteni sau dacă ești ori nu într-o relație stabilă, ci contează care este calitatea relațiilor tale apropiate. A trăi în conflict e foarte dăunător sănătății noastre. S-a dovedit că o căsnicie plină de conflicte și lipsită de afecțiune dăunează sănătății mai mult decât un divorț. A trăi în relații bune și calde este protectiv.
3.Relațiile bune nu ne protejează doar corpul; ne protejează și creierul. Oamenii care SIMT că se pot baza cu adevărat pe ceilalți la nevoie au memoria bună un timp mai îndelungat.
Asta este, de fapt, confirmarea unei înțelepciuni vechi de când lumea. De ce e atât de greu de înțeles și atât de ușor de ignorat? Ce ne-ar plăcea nouă e un truc rapid, o pastilă care să ne facă viața mai bună și s-o mențină așa.
Multe dintre persoanele care se află în studiul nostru de 75 de ani, ajunse acum la peste 90 ca vârstă, au pornit în viață crezând că faima și bogăția sunt ce trebuie să obțină pentru o viață mai bună. Dar studiul nostru a dovedit în permanență că persoanele care au ajuns cel mai bine în viață sunt cele care au prețuit relațiile cu familia, cu prietenii, cu comunitatea.
Supărarea are un efect groaznic asupra celor care stau supărați.”
Câteva completări, adăugiri, lămuriri: e vorba despre singurătatea neasumată ca fiind cea care îmbolnăvește și ucide. Acea singurătate pe care nu ne-o dorim, dar fie nu știm să intrăm în relații intenționate cu oamenii, fie ne „răzbunăm” pe ceva sau cineva, pedepsindu-ne pe noi înșine prin însingurare. Singurătatea e doar o alegere. Contează de ce anume decizi că vrei să fii singur/ă.
Atenție! În cadrul celei de-a treia lecții e vorba de „oamenii care SIMT că se pot baza pe ceilalți”. Nu care au tot timpul motive să se bazeze pe ceilalți. Nu cei care doar spun că se pot baza pe ceilalți. E vorba despre cei care chiar o fac: se bazează pe ceilalți cu riscurile de rigoare, nestând să analizeze tot timpul dacă merită, dacă e bine, dacă nu cumva vor fi trădați...
Înlocuiește televizorul, calculatorul, ziarele proaste și smartphone-ul cu activități în compania oamenilor, cu activități care implică mișcare, acțiune, observare reciprocă, (auto)cunoaștere. Investește în tine și ultimii bani pe care-i ai dacă vrei să ți se întoarcă înzecit. Investește în tine înainte de toate, nu în lucruri despre care ți s-a tot spus că sunt valoroase și prețioase și îți îmbunătățesc imaginea în fața celorlalți. Pentru că tu NU ești imaginea ta. Tu ești Caracterul și Potențialul tău extraordinar! Hai Sus!
Fericirea va fi cu atât mai mare cu cât aduci mai multă valoare, mai multă bucurie în viețile celorlalți. Căci se cheamă că ai de unde să dai. Când dai mai departe altceva decât bucurie, acel altceva e deja în tine: frustrare, furie, tristețe, ironie aspră... Întotdeauna le spui celorlalți ceea ce-ți spui ție despre tine.
Vezi filmulețul TED de mai jos (subtitrat), cu Robert Waldinger.