The Big Short. Lupta omului impotriva omului


Filme despre Tine

15-02-2016
Like 412

Sau „Brokerii Apocalipsei”, cum a intrat la noi în cinematografe. Filmul e făcut de Adam McKay, în 2015, și are 5 nominalizări la Oscarul ce tocmai stă să fie decernat.

Luptăm cu sistemul? Dar sistemul ce înseamnă? Niște oameni.

Poveste adevărată. Enervant de adevărată. Prea ușor de recunoscut în societatea în care trăim cu toții. Valori reale, valori nocive, nonvalori. Fiecare dintre noi crede că le are pe primele. Nimeni nu ia în calcul o greșeală, nimeni nu acceptă că se poate înșela. Înfiorător de des, oamenii au impresia că sunt perfecți, că ei sunt deasupra celorlalți și refuză să-și mai pună la îndoială propriile convingeri.

„Nu ceea ce nu știi te bagă în necazuri. Ci ceea ce știi sigur, dar nu e chiar așa cum știi tu” este motto-ul filmului. Sunt vorbele lui Mark Twain.

În timp ce vezi filmul ăsta, e relativ ușor să zici: „da, normal, știam”. E ușor să crezi că anumite personaje din poveste au știut foarte bine ce urmează. Că totul a fost pentru câțiva mai previzibil decât pentru alte șapte miliarde la un loc. Dar închipuie-ți că altcineva ar veni și ți-ar spune acum niște lucruri despre viitorul apropiat/îndepărtat, iar tu ar trebui să-ți schimbi brusc modul de a gândi, de a anticipa, de a acționa. Devine dintr-odată greu, nu?

Jared: În anii 70 a apărut în peisajul bancar Louis Renaree. Poate nu știi cine e, dar omul ăsta ți-a schimbat viața mai mult decât Michael Jordan, iPod și youtube la un loc.

„The Big Short” este povestea sistemului bancar și al imobiliarelor din America și din întreaga lume. Felul în care a evoluat el în ultima jumătate de secol a dus la ceea ce am trăit din 2008-2009 încoace. O criză care se poate oricând repeta dacă sistemul nu se va schimba. Cum s-ar putea schimba, fiindcă el singur nu vrea? Înainte de toate, e nevoie să gândim cu propriile noastre minți, fiecare pentru el, fără „ajutorul” știrilor tv și a site-urilor + ziarelor tabloide. De vom proceda astfel, se vor întâmpla două lucruri: 1.vom învăța cum să ne ferim de societatea de consum („cumpără oricât, numai cumpără, chiar dacă nu ai nevoie, chiar dacă nu poți consuma atât de mult”) și 2.vom învăța să evoluăm cu adevărat într-o direcție diferită decât cei care ne manipulează, să ajungem în funcțiile lor și să procedăm altfel.

Mark Baum: Nu înțeleg. De ce ni se confesează ăștia în gura mare, cu asemenea chestii lipsite de etică?

Danny Mosses: Mark. Ei nu se confesează. Ei se laudă.

În acest film sunt de urmărit trei povești paralele. Cu oameni care au văzut din timp începutul sfârșitului. Care, dincolo de interesele băncilor, ale guvernelor, ale agențiilor de rating, vedeau rezultate, vedeau colapsul către care se îndrepta societatea. Direct cei implicați erau (și încă sunt) de două feluri: ignoranții, cei care nu cred sincer că se poate ajunge la o criză mondială mai mare ca niciodată... și cei ce intuiesc, dar caută să minimalizeze și să pună pierderile în cârca altora, iar ei să aibă numai de câștigat orice s-ar întâmpla.

Ben Rickert (Brad Pitt): Știi ce urăsc la sistemul bancar cel mai mult? Că el reduce oamenii la niște cifre. Uite niște cifre, de exemplu: știai că fiecare creștere cu 1% a șomajului duce la 40.000 de morți, aparent fără nicio legătură? Știai asta?

Michael Burry e primul care a „citit” încă de la începutul anilor 2000 ce va urma. Directorul de investiții al unei mari companii. Un tip introvert, rocker, fan Metallica, fost fizician, fost student la medicină, doctorand, care umbla prin clădirea companiei numai în picioarele goale.

Michael Burry (Christian Bale): Eu nu știu să fiu sarcastic. Nu știu să fiu nici amuzant. Nu știu să lucrez cu oamenii... Tot ce știu e să citesc niște cifre. Și mă înșel foarte rar.

După venirea crizei, Michael Burry a contactat de câteva ori Guvernul Statelor Unite să afle dacă nu cumva oamenii de acolo vor să afle cum a știut el, înaintea tuturor, că sistemul financiar se va prăbuși. Nimeni nu i-a răspuns și nu l-a contactat înapoi. Dar a fost luat la întrebări de FBI de patru ori.

Steve Carell (tipul din „The Office”) face o treabă excelentă în rolul lui Mark Baum. Christian Bale, Ryan Gosling și Brad Pitt completează lista de calitate a distribuției din filmul lui Adam McKay.

E păcat să trecem ușor peste astfel de filme.



Taguri:
[film bun 2015]   [recenzie the big short]   [brokerii apocalipsei recenzie]   [poster trailer big short]   [oscar 2016]