Three Billboards... Cat de mult poti ura pe cineva?


Filme despre Tine

07-01-2018
Like 545

„Three Billboars Outside Ebbing, Missouri”, 2017. Film american, făcut de un englez. Cu 6 nominalizări la Globurile de Aur pe care le putem vedea duminică noapte. Unul dintre cele mai bune filme ale anului.

Frances McDormand, excelentă în rolul principal feminin (Mildred) – o mamă a cărei fiică a fost violată și ucisă, fără ca Poliția să găsească măcar un suspect în 7 luni.

Woody Harrelson, fix așa cum îl știm: fără greșeală, în rolul șerifului Willoughby.

Sam Rockwell, nominalizat pentru cel mai bun rol secundar masculin. Din punctul meu de vedere, l-a făcut genial pe Jason Dixon – un polițist redus, rasist, violent, condus de mama lui, dar cu un respect extraordinar pentru șeriful Willoughby!

Martin McDonagh, cu scenariul și regia de nota 10! Autorul altor filme de nivel înalt: „Seven Psychopaths” (2012) și „In Bruges” (2008), pentru care a primit și o nominalizare la Oscar. Pe toate trei el le-a scris, el le-a regizat.

E o poveste în care toată lumea greșește, mai mult sau mai puțin. Ca-n viață. Și în care fiecăruia îi poți găsi circumstanțe atenuante. Ai vrea să dai vina pe unul sau pe altul, dar știi că, la fel ca în realitatea pe care o trăim cu toții, lucrurile au o explicație și totul poate fi privit din mai multe unghiuri. E unul dintre cei patru piloni ai dramei: „Nu știi tot”. Ia în calcul că niciodată nu știi tot, deși ai impresia că știi mai mult decât suficient pentru a da un verdict.

Șeriful Willoughby moare. Dar lasă niște scrisori celor care rămân în urmă. Una dintre ele este pentru Jason Dixon:

„Jason, sunt Willoughby. Acum, când citești, sunt mort, îmi pare rău pentru asta, dar am vrut să-ți spun ceva ce n-am reușit când eram încă în viață. Cred că ai putea fi un polițist foarte bun, Jason, și știi de ce? Deoarece, în adâncul tău, ești un om decent. Știu că nu crezi că pot gândi astfel, dar chiar o fac, fraiere! Cred că ești totuși prea mânios... și știu că asta se întâmplă de când ți-a murit tatăl, trebuind apoi să ai grijă de mama ta.

Dar atâta timp cât porți o așa ură pe alții, nu cred că vei deveni vreodată ce știu eu că vrei să devii... un detectiv adevărat. Pentru că știi de ce anume ai nevoie ca să fii un detectiv bun? Și știu că o vei respinge imediat ce ți-o voi spune. Ceea ce-ți trebuie ca să fii un detectiv ca lumea... este iubirea. Pentru că iubirea adevărată vine cu calm, iar odată cu calmul crește capacitatea de a gândi. Și ai nevoie să gândești ca să detectezi câte ceva, Jason. E tot ce ai nevoie. Nici măcar de armă nu ai nevoie. Și, cu siguranță, nu ai nevoie de ură. Ura nu a rezolvat niciodată nimic. Însă calmul a reușit, a făcut lumină atunci când era mai mare nevoie de ea. Gândirea reușește; încearcă și tu. Încearcă o schimbare! Cu calm...

Mult noroc, Jason! Ești un tip decent și, da, ai avut un șir de ghinioane, dar lucrurile se pot schimba pentru tine. Simt eu lucrul ăsta.”

Da, e un film pe care merită să-l vezi! E altfel, creează confuzii dincolo de limite, e profund psihologic. 101% vei rămâne cu niște întrebări puternice. Poate și cu o frustrare, cu o dezamăgire...

Vezi trailerul mai jos, iar apoi, toată povestea, Hai Sus! SmileTaguri:
[hai sus]   [Three Billboards Outside Ebbing Missouri poster trailer]   [recenzie Three Billboards Outside Ebbing Missouri]   [trei panouri]   [film bun 2017]   [globurile de aur 2018]   [nominalizari golden globes]