Tu ce fel de lider esti în viata ta?


Leadership

06-04-2015
Like 373

Liderul nu e neapărat managerul, șeful, patronul. El e cel pe care oamenii îl ascultă, îl întreabă, îl urmează fără ca, uneori, el să le-o ceară în mod expres. Care influențează prin comportamentul și caracterul său și care nu se oprește niciodată din învățat, din a investi în el și oamenii săi.

Adevăratul lider îi întărește pe cei din jurul lui. Le dă putere, le încredințează, le transferă din ceea ce el consideră că are.

Un lider nesigur nu va face niciodată asta, nu se va comporta și nu va proceda astfel încât să-i întărească în mod eficient pe ceilalți. Dimpotrivă: un lider nesigur pe el încearcă să atragă putere, să ia din puterea celorlalți oameni, pentru a avea el mai mult control aparent asupra lumii. Ia această putere „ca să poată trece peste ceilalți”, vorba lui John Maxwell. Să-i intimideze, să-i respingă, să-i umilească, „să-i țină la respect”. Deși, respectul nu așa vine. Așa vine doar frica.

Nu puterea asupra oamenilor te dezvoltă, ci puterea asupra ta și a pornirilor tale.

Intrăm în viețile semenilor noștri pentru a-i sprijini, pentru a-i învăța, pentru a învăța odată cu ei, pentru a ne dezvolta permanent împreună. Să-i binecuvântăm cu puterea pe care le-o transmitem.

Un lider nesigur va spune mereu: „Trebuie să am grijă de ce-i al meu, de postul pe care-l ocup, de puterea mea în această relație de cuplu, fiindcă, dacă dau ceva din astea, eu pierd.” Și el va lua întotdeauna toate deciziile, simțindu-se nevoit să le amintească mereu celorlalți că el este liderul.

În realitate, cu cât mai multă putere vei da celorlalți, cu atât mai multă vei primi înapoi. Stimulându-i continuu, oamenii din jurul tău îți vor dubla succesul în viață, indiferent din ce punct de vedere vorbim.

O metaforă a lui John Maxwell spune că puterea, cunoașterea, calitatea de om sunt ca aerul. Nu poți inspira tot aerul din atmosfera Pământului, nu ai cum să-l iei pe tot în tine ca să supraviețuiești. După o inspirație sănătoasă, urmează întotdeauna o expirație asemenea. Suntem proiectați să inspirăm, dar și să expirăm.

Când dai mai departe, faci loc pentru a primi încă și mai mult. Lași paharul să se golească pentru a avea cum să-l umpli din nou cu ceea ce-ți place. Este ciclul obișnuit al vieții.

„Viața e o călătorie pe care trebuie să o faci luându-i și pe alții cu tine.”

Hai Sus! Academia de Bine te susține! Sunt Cătălin Stoica, trainer, coach, speaker din echipa lui John Maxwell, și dacă tu consideri că te mai pot ajuta la îmbunătățirea vieții tale – comunicare eficientă, relaționare intenționată, influență pozitivă și puternică asupra oamenilor în vederea atingerii obiectivelor, cu motivație, disciplină și responsabilitate, dă-mi un semn, căci tare m-aș mai bucura să pot face ceva în plus pentru tine! Coaching, Training, Mentoring sau Speaking, individual ori pentru grupuri de oameni oricât de mari. catalin@catalinstoica.orgTaguri:
[academia de bine]   [citate]   [john maxwell team romania]   [leadership training bucuresti]   [mastermind leadership catalin stoica]