Worlds Apart. Perceptii diferite egal vieti diferite


Filme despre Tine

29-10-2017
Like 434

Enas Allos Kosmos. Worlds Apart. Lumi împărțite. Un film grecesc din 2015. Un film foarte puternic, care-ți atinge cele mai profunde convingeri și ți le zguduie măcar puțin. Dacă nu simți că o face, ar trebui să-l mai vezi o dată. Smile

Sebastian: Vreau să trăiesc, vreau să fiu fericit, dar nu în felul în care îmi dictează alții.

 

3 povești paralele

în care, ca de obicei, punem neîmplinirile, eșecurile, pierderile exclusiv pe seama contextului, a realității exterioare, negând deranjul profund din realitatea interioară a fiecăruia dintre noi. Iar în realitatea interioară a altuia nu putem pătrunde și nu putem schimba nimic. Propria realitate interioară este singura asupra căreia avem control, avem puterea de a schimba ceva. Doar că e mare nevoie să vedem această putere și să ne folosim de ea, să nu mai așteptăm salvatorii care nu mai vin.

Maria: Dacă ești atât de mândru de ceea ce faci, atunci de ce te părăsesc oamenii? Dacă aceste convingeri ale tale sunt atât de corecte, atunci de ce nu le înțelege nimeni și trebuie să ni le impui cu forța? Îi împingi în șanț pe cei care îți stau în drum.

Frica, povestea imigranților sirieni, căsniciile care eșuează, negarea, generațiile care înțeleg diferit realitatea, fuga, iubirea în diversele sale forme, speranța... și a doua șansă. Mereu există o a doua șansă. Pentru cine vrea să o ia, nu pentru cine așteaptă fără să facă nimic s-o atragă. Deseori, pentru că nu ne pregătim să devenim altceva, nici măcar nu o putem vedea și trăim cu părerea că ea nu există.

Tatăl: Uneori, adulții fac greșeli și se ceartă...

Copilul: De ce?

Tatăl: Pentru că ne e frică.

Copilul: Frică de ce?

Tatăl: De adevăr.

Copilul: De ce?

Tatăl: Pentru că nu întotdeauna ne place adevărul.

Din cauza unor pierderi, din cauza educației, din cauză că lucrurile nu funcționează așa cum am crede noi că trebuie să funcționeze, cădem în capcana manipulării la care ne supun alții ori în greșeala renunțării.

Sebastian: Toți am făcut greșeli, dar toți merităm o a doua șansă. Nu e niciodată prea târziu pentru a doua șansă.

Cristopher Papakaliatis este regizor, scenarist și interpretul unuia dintre personajele principale. Face o treabă excelentă din toate punctele de vedere. Pregătește-te să doară! Dar pregătește-te, de asemenea, să declanșeze în mintea ta niște întrebări cu răspunsuri noi, cu perspective care-ți pot schimba perspectiva!

Sebastian: Prima dragoste e nemuritoare. Determină cursul vieții, o păstrăm mereu măcar în mințile noastre. Uneori, frica poate da naștere șovăielii de moment. Acea dragoste nu e, însă, acolo pentru a dăinui, ci pentru a declanșa schimbarea propriei persoane. Dragostea transformatoare. Mai apoi, apare iubirea celei de-a doua șanse. Nimeni nu poate rezista puterii sale.

E un film pe care l-aș mai vedea o dată. Cu americanul J.K. Simmons în distribuție și cu o unguroaică superbă: Andrea Osvart. Smile Fascinante poveștile de viață, de dragoste și de moarte!

Suntem toți unul singur, chiar dacă uneori simțim altceva.

Spune-mi care dintre replicile postate în articol te-a atins cel mai tare! Care cuvinte ți-au mers cel mai ușor la suflet ori te-au scos din zona de confort a gândurilor tale, acele cuvinte cu care, poate, nu ești deloc de acord?Taguri:
[filme despre tine]   [filme bune]   [filme psihologice]   [academia de bine]   [recenzie worlds apart 2015]   [poster trailer lumi diferite]   [citate din filme]   [povesti paralele]   [convingeri limitative]