Dezvoltare Personala, Inteligenta Emotionala
Cu cinci ani în urmă, mergând pentru prima dată la un curs de trei zile al doctorului Menis Yousry, eram (pot spune) intrigat de cât de tare „m-a atins” tot ce am trăit acolo. Îmi ziceam mie și povesteam și altora că a fost cel mai experiențial program de dezvoltare la care am participat vreodată.
Luna aceasta, la Cluj, am revenit în aceeași sală cu dr. Yousry. La un alt curs de trei zile. Sincer,
Ce să zic? În caz că ai o familie sau o echipă – în companie, în organizație - și vrei, sunt sigur că vrei, să transformi ceva în membrii ei, în viețile lor, în performanțele lor de orice fel, dincolo de orice program de management sau de vânzări, îți recomand cu mâna pe inimă să mergi la un curs susținut de psihologul anglo-egiptean. Am cunoscut manageri, antreprenori, avocați, profesori, traineri, judecători, oameni cu ocupații dintre cele mai diferite care au venit acolo și care, pur și simplu, au dat cu armurile, cu măștile lor de pământ. Pentru că la așa ceva te provoacă Menis: la a deveni Tu, dincolo de programările din copilărie în virtutea cărora încă mai funcționezi, deși observi că rezultatele nu sunt în regulă sau că fericirea ta personală e mereu pe planul patru.
Ce am învățat foarte important încă de acum cinci ani de la dr. Yousry și de care țin cont în toate programele mele de coaching, training, mentoring este faptul că omul, în general, caută să rezolve în moduri raționale ceea ce s-a instalat în mintea sa într-un fel puternic/profund emoțional. Nu poți înlocui o emoție, un sentiment, o programare emoțională existentă, care te limitează, folosind doar rațiunea, ci provocând cât se poate de mult o emoție de sens contrar, susținătoare, câștigătoare, menită să creeze efecte diferite în mintea și, implicit, în viața ta.
Și am mai învățat să creez acea zonă de siguranță psihologică, așa cum o numește economia comportamentală. Acel spațiu în care omul de lângă mine se simte întâi liber să fie El pentru ca, apoi, să construiască, să se motiveze și responsabilizeze, să vrea să devină și chiar să acționeze continuu pentru a deveni mai bun.
Eu, ca trainer, profiler și coach, am descoperit că Menis se folosește ca nimeni altcineva de puterea pauzelor (în vorbire). Are o abilitate extraordinară de a-ți pune întrebări puternice, pe un ton plin de încredere și încurajare, lăsându-te apoi să gândești, să analizezi și să trăiești oricât de mult timp acele întrebări în interiorul tău. Să le trăiești, nu doar să le gândești.
De regulă,
simți o oarecare stânjeneală sau cauți să reformulezi, te grăbești să-i explici mai bine ce vrei de la el, mai ales dacă-i observi privirea (ușor) pierdută. El se simte confuz, tu te simți insuficient. Însă Menis nu insistă, nu reformulează, nu completează; doar tace. Efectul e fabulos! Cel din fața sa trece ușor, ușor peste stânjeneală, coboară adânc în sinea sa, în subconștientul său, depășind bariera orgoliului, a frustrării, a fricilor, a ceea ce știa deja prea bine și cu care s-a obișnuit, depășind aceste bariere pentru a construi răspunsuri și soluții pe care nu și le mai dăduse niciodată.
Oameni „duri”, cu experiență de viață și profesională, pe care în orice altă împrejurare îi vezi stăpâni pe situație, puternici, gata să demonstreze tot timpul câte ceva, în fața doctorului Yousry își pierd toată această armură și se caută cu adevărat pe ei, își conștientizează limitările și încep să înțeleagă că viața are un buton de restart, că pot schimba ceva, că fericirea și succesul fericit nu înseamnă utopie. Ne-am obișnuit prea tare cu succesul de tip profesional, financiar, social, neștiind să ne bucurăm în mod real și constant de ceea ce devenim, de ceea ce avem, rămânând într-o goană furibundă după mai mult, după rezultate nemaiobținute. Pentru că așa ne-a educat societatea și nici măcar nu vrem să vedem că ar exista modele alternative de a trăi.
Totul a început cu prima relație pe care oricare dintre noi a trebuit să o gestioneze foarte de timpuriu în viața sa:
Apoi, și relația cu tatăl. După care, chiar dacă nu vrei, nu-ți place și nu crezi, relațiile tale cu oamenii devin relațiile tale cu părinții tăi și relația dintre părinții tăi.
Nu mi-a fost prea ușor să accept asta și să înțeleg ce/cum pot schimba LA MINE. Acum, mă bucur să fiu pe un drum care-mi place mult; foarte mult!
Eu, personal, mi-am setat drept obiectiv în viață să fiu fericit, nu perfect. Iar asta mă susține în obținerea de rezultate dintre cele mai frumoase, în a fi bine cu mine și cu ceilalți. Iar când sunt bine cu mine și cu ceilalți, lucrurile se leagă diferit; foarte diferit. Atât de diferit, încât înainte credeam că așa ceva e imposibil. Mă ajută să realizez încotro mă îndrept cu adevărat și să câștig în mod fericit, nu după cum m-a obișnuit societatea că vrea să câștig – adică, să nu fie altul mai bun decât mine, să nu care cumva să mă întreacă cineva, să nu mă opresc să respir, că-i bai mare! Am trecut prin astea; am lucrat în medii extrem competitive, am condus echipe și am făcut față cu brio. Până când am clacat emoțional; nicio legătură cu pregătirea sau cu priceperea mea profesională. Niciuna!
Acum, sunt fericit că sunt fericit! :) Iar dr. Menis Yousry este și el măcar un pic „vinovat” pentru asta. Mulțumesc, Menis! Și spor frumos în tot ce faci, #HaiSus! Voi ajuta și eu pe alții exact așa cum simt că ai făcut-o tu cu mine!
ps: Vezi filmulețul atașat. Îți va lămuri în plus niște aspecte importante ale propriei vieți.