Bucati de viata. Nu poti ramane indiferent


Leadership

15-04-2015
Like 322

Jose Mourinho. „The Special One”. Portughez, antrenor de fotbal, profesor, soț, tată. Mulți îl admiră, la fel de mulți dimpotrivă. Dar nu trece neobservat. Lasă ceva în urma lui. Greșește și o ia de la capăt. Are o filozofie de viață care îi permite să se simtă un om împlinit. Nu plin de bani, că asta nu echivalează cu fericirea. O ajută, dar nu e deloc suficient.

Nu e perfect. Deloc. Nu poate să-ți placă tot la el. Dar nici nu are cum să nu-ți placă nimic. Oricât de tare te-ar deranja la un moment dat, sunt destule situațiile în care-și dă masca jos și redevine el, cel autentic. Cel pe care merită să îl admiri. De aici, vorba aceea înțeleaptă de care eu, personal, mă străduiesc să țin cont în fiecare zi: nu arunca niciodată copilul cu apa din albie!

Cotidianul britanic The Telegraph i-a luat un interviu portughezului, iar GSP a spicuit aici câte ceva din conținutul lui. Pe scurt, trei povești de viață trăite de Mourinho.

Primul job din viața sa, după ce a renunțat la cariera de fotbalist, a fost de profesor pentru copii cu sindromul Down. „Era un copil care refuzase să urce scări toată viaţa lui. Încă unul care nu-și putea coordona cele mai simple mişcări. Aceste probleme şi multe altele le-am putut rezolva numai cu empatie. Nu eram pregătit să lucrez cu acei copii, dar am avut succes datorită relaţiei pe care mi-am creat-o cu ei. Afecţiune, atingere, empatie – aceste lucruri m-au ajutat.”

 

„Am avut un jucător, nu-i voi da numele,

căruia i-am oferit şansa să evolueze la prima echipă. După cîteva săptămâni, tatăl lui a renunţat la slujba sa, la fel şi mama. Ambii trăiau de pe urma fiului lor, trăiau viaţa lui, luau deciziile pentru el. E dificil. E un exemplu din 1.000. Trebuie să fii norocos atunci cînd vine vorba de părinţi, de agenţi. Trebuie educaţi.”

„Un jucător a venit într-o zi cu o maşină nouă. Am discutat cu el:

– Încă una? De ce? Ai casă?
– Nu.
– Ai foarte mulți bani strânși la bancă?
– Nu, dar n-am cumpărat mașina. Tata a primit-o gratis în leasing și eu doar am semnat pentru ea.
– Știi ce înseamnă leasing?
– E gratis!
– Nu! Vino să vorbim despre asta și o să-ți explic ce înseamnă leasing. Habar n-avea ce înseamnă, pentru că nimeni nu discutase cu el.”

Asta înseamnă să un lider: nu critică, nu pedepsește, nu induce acel complex de inferioritate. El explică, arată, îmbunătățește lucrurile fără pumni în masă.

Hai Sus! Academia de Bine te susține! Sunt Cătălin Stoica, trainer, coach, speaker din echipa lui John Maxwell, și dacă tu consideri că te mai pot ajuta la îmbunătățirea vieții tale – comunicare eficientă, relaționare intenționată, influență pozitivă și puternică asupra oamenilor în vederea atingerii obiectivelor, cu motivație, disciplină și responsabilitate, dă-mi un semn, căci tare m-aș mai bucura să pot face ceva în plus pentru tine! Coaching, Training, Mentoring sau Speaking, individual ori pentru grupuri de oameni oricât de mari. catalin@catalinstoica.orgTaguri:
[academia de bine]   [personal coach]   [interviu motivational]   [jose mourinho]   [leadership training]   [povesti de viata]   [empatie]