Dezvoltare Personala, Leadership
Simți că un anumit obicei de a reacționa în condiții de stres ori de supărare îți blochează comunicarea și îți strică relațiile cu oamenii? Hai să descoperi, din acest articol, cum poți întrerupe un tipar comportamental, punând în loc o gândire câștigătoare.
ÎNVAȚĂ SĂ TE CONECTEZI CU OAMENII! Ușor și Bine! Descoperă cum să procedezi pentru a stabili relații de calitate!
Înainte de toate, identifică la tine și definește cât mai clar, pe scurt, acel comportament care simți că nu te mai ajută, deși, în trecut, poate îți aducea beneficii. Observă în mod conștient ce se întâmplă, de regulă, în sistemul tău interior atunci când manifești respectivul comportament. Cum l-ai descrie în câteva cuvinte? Cum ai descrie ceea ce-ți spui și faci când te cerți cu anumite persoane? Ia o variantă de comportament care se tot repetă.
Într-o interacțiune obișnuită, există 3 intervale – sau verigi slabe – asupra cărora poți interveni pe loc, făcând mai ușoară întreruperea unui tipar:
*Începutul conversației, al interacțiunii, înainte ca vreunul dintre voi doi să se simtă foarte nervos.
*Momentele în care nu te afli deja într-o poziție defensivă („nu mă interesează, faceți ce vreți, nu e vina mea...”) sau agresivă (persecutorul, atacatorul). Ești, probabil, supărat sau îngrijorat, dar n-ai spus încă și n-ai făcut lucruri care să intensifice ori să amplifice conflictul. Încă reziști pornirii de a-l ataca pe interlocutor.
*De fiecare dată când comportamentul tău declanșează deja reacții dure ale celuilalt, aceste reacții fiind, de cele mai multe ori, și cele care te vor mâhni cel mai tare. Dar sunt momente în care lucrurile pot fi încă reparate sau deturnate de pe calea conflictuală.
Pentru început, identifică acea verigă slabă dintre cele 3 prezentate, adică un moment care-ți permite mai bine să întrerupi tiparul comportamental obișnuit, să schimbi felul în care reacționezi de fiecare dată în situații asemănătoare.
Apoi, caută să urmezi acești 5 pași pentru a interveni asupra sistemului, luând o decizie nouă și cu mai bune rezultate decât înainte:
1.Nu continua, nu te ambiționa/încăpățâna să faci aceleași lucruri cu care te-ai obișnuit într-un conflict. Corect: e ușor de zis, dar mai greu de pus în practică. Este, însă, un pas vital pentru întreruperea unui tipar vechi. Chiar dacă alegi doar să nu mai spui nimic într-o poveste în care, de obicei, apărându-te, îți criticai sau acuzai de ceva anume interlocutorul (membru al familiei, partener de viață, șef, angajat, coleg, prieten...), simpla tăcere (neobișnuită pentru tine) îți va întrerupe vechiul tipar comportamental.
2.Descrie sentimentele, stările, emoțiile personale, folosind mesaje complete și cât mai clare, mai directe. Dacă vrei să înțelegi în detaliu cum arată tipurile de mesaje constructive și eficiente, vezi înregistrarea webinarului gratuit „Învață să te conectezi cu oamenii” de aici.
În cadrul acestui pas, va trebui să-i spui interlocutorului tău, în mod direct, care sunt sentimentele, nevoile și dorințele pe care le ai în situația respectivă. Nu comunica indirect – numai prin limbaj sau numai prin comportament, așteptându-te ca celălalt să înțeleagă ceea ce el poate doar să presupună. Pentru că, astfel, nu vei face altceva decât să consolidezi vechiul sistem, să-ți dovedești că nu merge altfel.
Bun. Ai identificat deja reacțiile și comportamentele obișnuite ale tiparului de înlocuit. Încearcă acum să rescrii scenariul întâmplării într-o variantă care să exprime necesitățile personale într-o formă cât mai neutră, dacă nu cumva amicală, familiară. Concluzia: nu-ți critica sau acuza partenerul de conversație. Spune clar, sincer ce îți dorești de acolo.
3.Ai dat, așadar, startul unui alt comportament. Consolidează-l!
Atenție: motivul pentru care sistemul tău de gândire și de acțiune a devenit atât de puternic și de rezistent la schimbare constă în faptul că propria ta conduită încurajează conduita neplăcută a celuilalt și invers, bineînțeles: comportamentul său încurajează comportamentul tău. Fiecare se așteaptă la răspunsul urât al celuilalt și are deja continuarea pregătită.
Singurul mod de a crea un sistem nou, mai sănătos, este consolidarea unui alt comportament, cu urmări plăcute, acceptate, chiar dacă, la început, nu-ți vine să crezi asta. Gândește-te la ceea ce ai vrea să se întâmple în continuare, conform cu noul sistem de gândire, apoi stabilește cu tine însuți cum poți întări noul tip de gândire și, implicit, comportamentul dorit.
4.Descrie-ți (ție) sistemul. Încearcă să observi în mod conștient ce se întâmplă în sistemul tău comportamental. Descrie totul într-un limbaj neutru, neinsinuant, fără întrebări retorice de genul: „și ce, crezi că așa o să meargă?” Nu acuza pe nimeni pentru ceea ce se întâmplă. Clarifică totul tu cu tine, dar și cu celălalt dacă vezi că e disponibil să găsească o soluție în loc de vinovați.
De ce e foarte importantă această descriere? Pentru că nu poți schimba ceva ce nu cunoști. Nu poți repara o mașină dacă nu știi ce piese are înăuntru și cum funcționează ele.
5.Negociază soluții noi. Poți face acest pas cu contribuția celuilalt sau nu. Când inițiezi o negociere, trebuie să știi că ea reprezintă un instrument puternic pentru modificarea tiparului tău comportamental. Amintește-ți că și tu, și celălalt aveți necesități justificate și că rezultatele acestei negocieri trebuie să satisfacă nevoile ambilor, nu să forțeze interlocutorul să se schimbe pentru ca nevoile tale să fie îndeplinite.
Ai nevoie să începi și să păstrezi relații puternice, sănătoase, pline de interacțiune constructivă, alimentate cu vitalitate, cu optimism, cu încurajări, nu cu replici date în public de genul: „Eu am doi prieteni; restul sunt cunoștințe.” Fiindcă prin intermediul unor astfel de scăpări, îi îndepărtezi pe oameni, îi faci suspicioși, le scazi încrederea în tine, iar apoi te vaiți că nu știi de ce se întâmplă așa.
Pentru aprofundarea acestui subiect care merită dezvoltat toată viața – FELUL ÎN CARE TE CONECTEZI UȘOR & BINE CU OAMENII – hai și tu în programul de Mastermind care începe miercuri, 8 februarie, de la 8 seara. 8 întâlniri deosebit de interesante și de benefice pentru tine!
Lideri tradiționaliști, conservatori, sau oamenii care refuză fericirea se hrănesc încontinuu cu acel junk food al relațiilor umane: pedeapsă și recompensă imediată. “Dacă nu ești cuminte, te duc la doctor să-ți facă injecție. Dacă nu ești cuminte, Moș Crăciun nu îți mai aduce nimic.” Îți sună cunoscut vorbele astea? Ele și altele asemenea ne-au adus în situația unor adulți nefericiți, care consideră că frica e cel mai bun motivator uman și că Moș Crăciun e un tip șmecher, care face reclamă la toate produsele din lume, fără să ne aducă niciodată ceea ce ne dorim cu adevărat.
Capacitatea de a relaționa intenționat ne influențează decisiv nivelul de fericire și succes.
Ai probleme în a conversa cu persoane necunoscute?
Discuțiile cu șefii îți dau o stare de disconfort?
De obicei, aștepți să facă celălalt primul pas într-o conversație?
Îți spui că nu e frumos să fii prea îndrăzneț?
Îți găsești greu cuvintele atunci când ai ceva de spus într-un grup și consideri asta normal, zicându-ți: “așa sunt eu”?
Ți se pare că nu găsești decât foarte rar oameni cu care să ai ceva în comun?
Hai să vezi cât de tare și de multe poți schimba în viața ta personală și profesională învățând să relaționezi conștient și intenționat! Până și banii din buzunar depind de cât de ușor sau de greu reușești TU să stabilești o relație cu ceilalți.
Personal, am angajat întotdeauna oameni punând cel mai mare preț pe felul în care știau să relaționeze, pe atitudinea la prima vedere. Dacă erau triști, foarte defensivi ori îmi vorbeau urât despre foștii lor angajatori, interviul se termina în acel punct. Dacă, în schimb, se conectau foarte deschis cu mine în timpul interviului, treceam și peste lipsa lor de experiență și îi angajam. De ce? Pentru că știam clar că au atitudinea potrivită pentru a învăța. Nu IQ-ul mă convinge în primul rând la un om, ci felul în care știe să se conecteze cu ceilalți. Asta îi poate da o valoare pe care foarte puțini o au. Ceilalți se scuză și se acuză.
Hai să fii persoana care devine un magnet pentru cei care contează! Hai în programul live de Mastermind - ÎNVAȚĂ SĂ TE CONECTEZI CU OAMENII! Un program creat de John Maxwell, declarat cel mai important formator de lideri din lume, și predat de Cătălin Stoica, membru în echipa lui John Maxwell.
Hai Sus! Academia de Bine te susține!