The Pursuit of Happyness. Fericirea, iluzie sau realitate?


Filme despre Tine

06-03-2016
Like 347

Probabil ai auzit de el sau chiar l-ai văzut. Dar e acel gen de film care te poate inspira diferit dacă îl revezi. Te poate ajuta să înțelegi și altfel ceea ce știi că ai înțeles deja de prima dată.

E din 2006. Pentru filmul ăsta, Will Smith a fost nominalizat la Oscar și la Golden Globes. Bazat pe un caz real. Un tip, care vindea greu niște scanere medicale prea scumpe și fără cine știe ce calități în plus față de alea mai ieftine, își reamintește ce vrea să fie în viață: fericit. Are o soție, un copil de grădiniță și o casă în care locuiesc toți cu chirie. Prima și ultima dispar din cauza problemelor financiare.

E un film bine făcut, bine cotat, inclusiv pe imdb. Știam că e atât de tare, încât am rămas puțin dezamăgit după ce l-am văzut. Mi s-a părut excesivă aglomerarea necazurilor într-o viață de om și doar slăbuț punctate momentele frumoase. Ele există, sunt acolo; dar numai pentru a dezvolta latura motivațională a poveștii.

watchmojo.com îl consideră al cincilea cel mai tare film al lui Will Smith. Dar din Top 10 lipsește „Seven Pounds”, de exemplu; una dintre cele mai tari 3 producții pe care eu le știu cu actorul ăsta.

Filmului despre care vorbim acum i-aș da nota 7. Nu înseamnă că ceea ce am văzut eu va vedea orice alt privitor. Una peste alta, e un film de luat în seamă, cu dialoguri Memorabile. Măcar pentru Will Smith și pentru fiul lui, pe care-l cheamă fix ca-n realitate: Christopher. Smile E imposibil să nu rămâi cu nimic din acest film. Te obligă la o introspecție sinceră, la o regândire a propriei tale vieți. Dacă vrei într-adevăr să ți-o schimbi sau să ți-o trăiești așa cum meriți: într-un mod extraordinar.

Dialogul următor e genial în simplitatea lui și foarte emoționant! Se întâmpla după ce adultul îi spusese fiului de 5-6 ani, îndrăgostit de baschet, că nu vrea să-l vadă bătând mingea toată viața, că are altceva mult mai bun de făcut. Știi, obișnuitele visuri ale părinților transferate copiilor.

Tatăl: Nu lăsa niciodată pe nimeni să-ți spună că nu poți face ceva! Nici măcar pe mine. Ai înțeles?

Fiul: Da.

Tatăl: Dacă ai un vis, ai grijă de el, protejează-l! Când oamenii nu pot face un lucru, vor spune că nici tu nu poți. Dacă vrei ceva, trebuie să-ți iei singur. Punct.

 

Managerul unei companii de brokeraj: Ce-ai zice tu dacă ai vedea un om că vine la interviu fără cămașă pe el, iar eu îl angajez?

Christopher tatăl, fără cămașă pe el, în ‘echipament’ de zugrav: Înseamnă că trebuie să aibă niște pantaloni tare frumoși!… Smile

 

Tatăl: Uite, HAPPYNESS e scris greșit. Se scrie cu I, nu cu Y.

Fiul: Dar FUCK e scris corect?

Tatăl: Ă… da. FUCK e scris corect, însă… tu nu trebuie să folosești cuvântul ăsta.

Fiul: De ce? Ce înseamnă?

Tatăl: Este… ă… e un cuvânt pentru oamenii mari atunci când ei vor să-și exprime furia sau alte chestii de-astea. E un cuvânt pentru adulți. E scris corect, însă tu nu-l folosi!Taguri:
[film bun 2006]   [will smith]   [oscar 2007]   [fericire]   [ schimbare]   [curaj]   [hai sus]